"Bijelo more" u Savi i Bosni može ugroziti život u BiH

Radiosarajevo.ba
"Bijelo more" u Savi i Bosni može ugroziti život u BiH
Foto: TIP / Bijelo more

U krugu bazena Fabrike sode u Lukavcu “Sisecam Soda” jučer u poslijepodnevnim satima došlo do pucanja nasipa na taložnici postrojenja za tretman otpadnih voda. Tom prilikom velike količine tekućine istekle su u rijeku Spreču, zbog čega stručnjaci upozoravaju na moguću ekološku katastrofu posebno zbog dalje izlijevanja u rijeke Sava i Bosna.

Ekološka katastrofa u BiH: Velike količine bijelog taloga izlile se u rijeku

Federalni inspektor za vode i Federalni inspektor zaštite okoliša Federalne uprave za inspekcijske poslove izašli su na teren.

O nastaloj situaciji obaviještena je i nadležna Policijska uprava, Civilna zaštita, Agencija za vodno područje sliva rijeke Save i Republička uprava za inspekcijske poslove RS-a.

S obzirom na to da su u vode I kategorije rijeke Spreče i okolno poljoprivredno zemljište dospjele veće količine opasnih materija koje su uzrokovale zagađenje, te da mogu nastati ozbiljne posljedice na kvalitet vode i zemljišta te time ugroziti živote ljudi i životinja, Federalni vodni inspektor je postupio po svojim ovlaštenjima i proglasio je III stepen ugroženosti.

Ovlaštene osobe Agencije za vodno područje sliva rijeke Save već uzimaju uzorke vode u pravcu Gračanice prema Karanovcu na liniji razgraničenja FBiH i RS-a.

“Ovim putem obavještavamo javnost koja koristi vodu iz rijeke Spreče za zalijevanje poljoprivrednih površina nizvodno od Lukavca, kao i bunare koji se nalaze u blizini da ih ne koriste dok se ne utvrdi stepen zagađenja voda i zemljišta nastao ovim incidentnim zagađenjem”, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije