Bijedić, član predsjedništva SDP-a: Apsurdno je da gubitnici u partiji vode politiku

AA
Bijedić, član predsjedništva SDP-a: Apsurdno je da gubitnici u partiji vode politiku
Foto: AA / Enver Bijedić

Jedinstvo Socijaldemokratske partije je neupitno i neće doći do cijepanja SDP-a, izjavio je Enver Bijedić član Predsjedništva SDP-a i predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla.

Bijedić je u Sarajevu kazao da na jučešarnjem zasjedanju Glavnog odbora SDP-a nije bilo govora o koaliciji sa SDA, nego o donošenju zaključka od kojih je jedan bio da li ići u pregovore o formiranju vlasti ili da se odbije svaka mogućnost pregovora.

Mi iz Tuzlanskog kantona, smo najjača SDP-ova organizacije i ustvari jedina koja je pobijedila na ovim izborima. Jedino smo mi pobijedili, a drugi ostvarili skromniji rezultat. Jednoglasno smo bili za to da treba nastaviti pregovore, otvoriti mogućnost da vidimo s kim se i da li se može uopšte formirati vlast, u smislu očuvanja države, odnosno da li se može napraviti četvrti stub-građanski stub koji bi trebao ovu zemlju da dovede u mirne vode”, rekao je Bijedić.

Istakao je kako nije prošla ideja i da su demokratski preglasani, te naveo da su ih preglasali izborni gubitnici odnosno one organizacije koje su ostvarile lošiji izborni rezultat unutar SDP-a.

”Ostaje da se pomirimo s tim odlukama. Odluke Glavnog odbora su obavezujuće za sve i mi ćemo u tome i nastaviti da radimo dalje. Nadam se samo da ovo neće biti demoralizirajuće za naše glasače iz TK-a koji su nam dali dovoljan broj glasova da pobijedimo. Vrlo teško će sada biti motivirati te ljude i reći: evo pobijedili ste, niste dobili, niste ušli u vlast”, rekao je Bijedić koji smatra kako je teško reći šta sad očekivati na sljedećim izborima.

O tome da li je upitan opstanak SDP-a i da li će doći do otcjepljenja tuzlanskog SDP-a, Bijedić je kazao kako neće.

”O tome nema nikakve dileme. Neće doći ni do kakvog cijepanja. Ne postoji mogućnost bilo kakvog frakcionaštva, pogotovo ne da bi samo tuzlanski ili kantonalni SDP krenuo tim stazama. To nema ni govora. Ovo je volja većine, demokratski proces. Mi smo preglasani. Ja mislim da je to apsurdno. Apsurdno je da gubitnici vode politiku u partiji gdje imate i pobjednike, pogotovo gdje Kantonalni SDP Tuzla je donio 37 posto glasova čitavog SDP-a“, rekao je Bijedić.

Dodao je kako je Kantonalni SDP Tuzla želio da se spram izbornog rezultata, toliko i ”pitaju”.

”Koliko smo donijeli, da se toliko i pitamo. Međutim, to nije prošlo. Nažalost. Vidjet ćemo šta će dalje biti, ali do cijepanja neće doći. Jedinstvo SDP-a je neupitno. Po demokratskim metodama ćemo se pokušati izboriti za svoje stavove”, pojasnio je Bijedić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije