Bihać, Cazin i Velika Kladuša bit će povezani brzom cestom

S. H.
Bihać, Cazin i Velika Kladuša bit će povezani brzom cestom
Lokalna zajednica i Vlada Unsko-sanskog kantona imaju odgovornost da se usaglase oko trase brze ceste Bihać-Cazin-Velika Kladuša.

"Postoje dvije trase brze ceste, a odgovornost je na lokalnim zajednicama i Vladi USK-a da se usaglase", rekli su za Radiosarajevo.ba iz ureda premijera Vlade USK-a.

Na radnom sastanku sa premijerom USK-a Huseinom Rošićem prezentirana je trasa brze ceste predviđena prostornim planom Unsko-sanskog kantona.

"Prostorni plan USK-a je u prednacrtu. On potom ide na odobravanje u Vladu USK-a, pa na Skupštinu", rekao nam je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Sastanku su prisustvovali i gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević, direktor JP Autocesta FBiH Adnan Terzić i izvršni direktor Federalne direkcije cesta Dedo Pjanić. 

Prednacrt Prostornog plana Unsko-sanskog kantona za period 2012. do 2032. godina je pripremljen i ovaj značajni dokument će Vlada razmatrati na sjednici naredne sedmice, te ga uputiti u skupštinsku proceduru, naglasili su premijer Rošić i ministar Burnić.

Direktor Terzić istakao je da će JP Autoceste FBiH krenuti sa izradom idejnog projekta brze ceste kojom se ovaj dio BiH povezuje sa Sarajevom ali da je odgovornost lokalnih zajednica i Kantona da se usaglase oko trase ceste.

"To bi bilo od izuzetnog značaja za naš Kanton. Važna nam je povezanost sa Sarajevom i graničnim prijelazima", rekao nam je Fazlić.

Trenutno, u razmatranju su dvije moguće trase i oko ove ceste a od predstavnika gradova, općina i kantonalne vlasti se očekuje da se usaglase oko najoptimalnijeg rješenja kako bi konkretne aktivnosti otpočele, naveli su iz Vlade USK-a.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije