BiH uvodi jedinstveni europski broj za hitne situacije 112

Radiosarajevo.ba
BiH uvodi jedinstveni europski broj za hitne situacije 112
Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o komunikacijama u cilju uvođenja jedinstvenog evropskog broja za hitne situacije 112 u cijeloj BiH.

Dopunama Zakona definirano je da je operator telekomunikacija dužan omogućiti svim korisnicima usluga besplatne pozive, SMS poruke na jedinstveni europski broj za hitne situacije 112 i e-pozive, kao i pozive na druge pozivne brojeve za pristup hitnim službama u Bosni i Hercegovini.

Ove usluge će biti besplatne s bilo kojeg telefonskog uređaja, uključujući i sve javne telefonske govornice i uređaje za upućivanje e-poziva.

Vijeće ministara BiH upoznato je s Informacijom Direkcije za europske integracije o trenutnim i narednim aktivnostima na pripremi odgovora na pitanja iz Upitnika Europske komisije. Vijeće ministara je na sjednici informirano da je u toku proces prevođenja te da je više od 2.300 odgovora na Upitnik Europske komisije spremno za prijevod. Očekuje se da i preostale radne grupe uskoro završe posao tehničke finalizacije odgovora i postignu dogovor te da ih dostave Sekretarijatu Komisije za evropske integracije.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva za komunikacije i promet je donijelo Odluku o usvajanju minimalnih tehničkih zahtjeva za prijemnike DVB – T2 u Bosni i Hercegovini u cilju ubrzanja procesa digitalizacije u BiH. 

Na prijedlog Ministarstva za civilne poslove, donijelo je Odluku o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u Bosni i Hercegovini za 2018. godinu u skladu sa Zakonom o strancima.

Ukupna godišnja kvota za produženje i novo zapošljavanje stranaca u BiH za 2018. godinu iznosi 1.590 radnih dozvola, od čega se na Federaciju Bosne i Hercegovine odnosi 900 radnih dozvola, Republiku Srpsku 600 radnih dozvola i Brčko Distrikt BiH 90 radnih dozvola.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije