BiH ukinula vize za građane Narodne republike Kine

Fena
BiH ukinula vize za građane Narodne republike Kine
Vijeće ministara BiH usvojilo je danas Sporazum između BiH i NR Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je danas u Sarajevu da su na sjednici Vijeća ministara usvojena tri zakona, analiziran okvirni budžet institucija BiH za period od 2018. do 2020. s programom javnih investicija.

Precizirao je da je usvojen Zakon o osiguranju depozita u bankama u BiH, čime je zaokružen paket od pet zakona o bankarskom sistemu i uvjet su MMF-a.

"Taj zakon unaprjeđuje dosadašnje procedure u toj oblasti i u djelovanju Agencije, imajući u vidu obavezno članstvo za sve banke, skraćivanje roka za isplatu deponenata na 20 dana i proširenje mandata Agencije u procesu restruktuiranja banaka", rekao je Zvizdić.

Dodao je da je usvojen i Zakon o deminiranju u BiH koji prvi put definira u čijoj je nadležnosti obuka deminera, pasa i vodiča pasa, utvrđuje zaštitna prava iz radnog odnosa za deminere i ograničava radno vrijeme deminera na pet sati dnevno.

Zvizdić je naveo da je usvojen i Zakon o izmjenama i dopunama zakona o sportu u BiH koji sada definira arbitražna tijela unutar sportskh saveza, uspostavlja evidencija unutar Ministarstva civilnih poslova za pravne osobe u oblasti sporta, definira status specijalne olimpijade u BiH kao udruženja na nivou države, te predviđa kažnjavanje pravne osobe u sportu ako organizira takmičenje koje nije usklađeno s preporukama Evropske konvencije o suzbijanju nasilja i nedoličnog ponašanja gledalaca na sportskim priredbama.

Istakao je da je, kad je u pitanju Upitnik Evropske komisije, 28 poglavlja pripremljeno, verificirano i ulazi u fazu prevođenja, kao i da još pet radnih grupa u narednih nakoliko dana treba dostaviti odgovore.

Zvizdić je kazao da će delegacija Financial Action Task Force (FATF) sredinom januara posjetiti BiH kako bi u praksi provjerili implementaciju više od 20 zakonskih i podzakonskih propisa usvojenih u posljednjih 12 mjeseci, nakon čega se može očekivati skidanje BiH sa svih lista u vezi s pranjem novca i finansiranjem terorizma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije