BiH traži od SAD-a da izruči Adema Kostjerevca optuženog za ratni zločin

Radiosarajevo.ba
BiH traži od SAD-a da izruči Adema Kostjerevca optuženog za ratni zločin
Arhiv / Sud BiH

Pred federalni sud u američkom Saint Louisu danas će biti izveden 58-godišnji Adem Kostjerevca kojeg Bosna i Hercegovina tereti za ratni zločin, piše portal Saint Louis Post-Dispatch.

Kostjerevac se tereti da je 1992. godine silovao trudnu ženu srpske nacionalnosti. Kako navodi ovaj portal, bio je pripadnik Prve muslimanske brigade u Armiji Bosne i Hercegovine.

U trenutku izvršenja djela, bio je naoružan. Silovao je suprugu svog školskog druga u podrumu jednog mlina.

Tokom razgovora sa nadležnima povodom zahtjeva za izručenje, žena, koja je tada bila u trećem mjesecu trudnoće, tvrdi da su je uhapsili pripadnici Armije Bosne i Hercegovine 17. septembra 1992. godine. Armija je okružila selo u kojem je živjela i naredne dvije sedmice bila zaotčena u podrumu bez prozora i s niskim stropom.

Prepoznala je Kostjerevca koji je bio njen komšija. Uslijed maltretiranja, pobacila je. Također tvrdi da joj je poručio da "niko od vas neće preživjeti, čak ni u Beogradu".

"Osjećala sam se poniženo. Osjećala sam se kao da nisam čovjek", rekla je. Kasnije ju je više puta silovao čuvar.

Oslobođena je tokom razmjene zatvorenika 5. februara 1993. godine. Tada je imala nešto više od 36 kilograma, tvrdi.

O onome što je preživjela razgovarala je sa roditeljima i drugim osobama. Od tada je pokušala nekoliko puta izvršiti samoubistvo.

U razgovoru sa agentima FBI-a u njegovom domu u Saint Louisu 2014. godine, Kostjerevac je potvrdio da je bio pripadnik vojne policije i da je ovu ženu vidio u zatvoru. Ali, negira da ju je silovao.

"Umjesto toga, naglasio je da je tražio da se nahrani i da je rekao ne u trenutku kada su je namjeravali da je ubiju", navedeno je u zahtjevu za izručenje.

Prema njegovim riječima, vidio je samo jednom.

Prema podacima iz dokumenata, Kostjerevac je u Sjedinjene Američke Države prije 17 godina zajedno sa svojom suprugom. Imaju petero djece.

Silovana žena je svjedočila pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju 2005. godine.

Protiv Kostjerevca je optužnica u Bosni i Hercegovini podignuta 2015. godine.

Sudski dokumenti ukazuju na to da se nije pojavljivao u Bosni i Hercegovini, pravdajući to zdravstvenim problemima, među kojima su PTSP i problemi sa pamćenjem.

Zahtjev za njegovo izručenje je sadržan na 372 stranice. Podnesen je 14. avgusta ove godine i zaključen je nakon njegovog hapšenja 23. avgusta.

Njegov advokat se nije obratio javnosti.

U dokumentina je navedeno i to da ima problema sa srcem, zakazanu operaciju kičme, da su mu potrebni lijekovi za mentalne poteškoće, te da pati od dijabetesa i visokog krvnog pritiska.

Portal Saint Louis Post-Dispatch piše da su se Sjedinjene Američke Države međunarodnim ugovorima obavezale na izručenja to jeste da moraju to uraditi.

Prije tri godine, ova zemlja odobrila izručenje Senada Ćejvana, koji je živio u Arnoldu. Teretio se za ubistvo na karipskom otokou Saba koje je poznato pod imenom Holandski Karibi. Kasnije je oslobođen optužbi za ubistvo, navodi Saint Louis Post-Dispatch.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije