BiH spremno dočekuje učesnike velike NATO terenske vježbe

Radiosarajevo.ba
BiH spremno dočekuje učesnike velike NATO terenske vježbe
Bosna i Hercegovina spremno dočekuje učesnike NATO terenske vježbe “BOSNA I HERCEGOVINA 2017” koja se od 25. do 29. septembra 2017. godine održava u okolini Tuzle.

Završene su sve pripreme i pored domaćih,  stigli su međunarodni timovi iz 34 zemlje u Bazu oparacija koja se nalazi u Kampusu Univerziteta u Tuzli, saopćeno je iz Ministarstva siurnosti BiH.

Prema riječima izvršnog direktora Vježbe Samira Huseinbašića, sve je spremno za početak ove do sada najveće civilne vježbe u BiH, koju će sutra u prisustvu brojnih visokih zvanica otvoriti ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić i pomoćnik generalnog sekretara NATO-a Sorin Ducaru.

NATO i partnerske zemlje vježbaju mehanizme za reagovanje u situacijama katastrofe u cilju efikasnije saradnje u hitnim situacijama te jačanje sposobnosti struktura civilne zaštite u BiH.

Terenski dio vježbe održava se u srijedu i četvrtak, koji uključuje spašavanje od poplava, zemljotresa, rudarske nesreće, minskog incidenta, urbano pretraživanje i spašavanje i zaštitu u slučaju hemijskih, bioloških, radioloških prijetnji.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić daje punu podršku NATO vježbi koja se održava na području Tuzlanskog kantona od 24. do 29. septembra, a čiji je domaćin Bosna i Hercegovina.

 

Dajući punu podršku ovakvim vidovima osposobljavanja, predsjedavajući Zvizdić je rekao da internacionalni karakter ove vježbe doprinosi jačanju sistema međusobne koordinacije i u potpunosti je u interesu građana.

Naglasio je i da će razmjena iskustava u slučaju prirodnih i drugih nesreća unaprijediti djelovanje svih službi i omogućiti kvalitetan odgovor na moguće katastrofe.

Ovogodišnja vježba je dio projekta Partnerstvo za mir i zajednički je organiziraju Ministarstvo sigurnosti BiH i Euroatlantski koordinacijski centar za reagovanje na katastrofe, a uključene su i Federalna i kantonalne uprave civilne zastite, Republička uprava Civilne zaštite  Republike Srpske, Odjel javne sigurnosti Brčko Distrikta, Oružane snage BiH i druge institucije i organi na nivou BiH i nižim nivoima vlasti, navedeno je iz Vijeća ministara BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije