EYOF, dobro nam došao: BIH je ponovo sportski centar svijeta!

AA
EYOF, dobro nam došao: BIH je ponovo sportski centar svijeta!
Foto: AA / Press konferencija povodom održavanja EYOF-a u Sarajevu

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH povodom održavanja Evropskog olimpijskog festivala mladih 2019. godine (EYOF) u Sarajevu i Istočnom Sarajevu rekao je da slogan “dva grada, jedan san“ najbolje odražava duh i smisao organizacije takvog događaja.

Zvizdić je iskazao veliku radost i zadovoljstvo što će Sarajevo i Istočno Sarajevo 35 godina nakon 14. Zimskih olimpijskih igara ponovo biti sportski centar svijeta.

Ponovo će biti upaljen olimpijski plamen. Sutra će opet zasjati olimpijski krugovi, koji predstavljaju simbole povezanosti pet kontinenata i konačno sutra ćemo prisustvovati defileu takmičara koji u BiH dolaze iz 46 zemalja. Zbog toga je EYOF ustvari investicija u budućnost, ne samo u budućnost sporta, nego u promociju svih potencijala naše jedini domovine BiH i svakako prilika da obnovimo olimpijski duh koji živi u Sarajevu već 35 godina“, naglasio je Zvizdić.

Od je dodao da su u Vijeću ministara BiH ponosni što je proces organizacije EYOF-a doveden do finalizacije.

“Bili smo prvi koji smo stali iza održavanja EYOF-a 2019. godine. Bili smo prva institucija koja je uplatila sredstva za organizaciju EYOF-a, ukupno oko dva miliona KM. Upravo zbog toga nam je drago da smo dio tog mozaika pomoću kojeg smo zbližili mlade ljude ne samo u BiH, nego i iz svih 46 zemalja svijeta. I upravo je jedan slogan, koji ste imali priliku vidjeti ovih dana, koji kaže “dva grada, jedan san“, ustvari najbolje odražava duh i smisao organizacije EYOF-a“, zaključio je Zvizdić.

Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH naglasio je važnost činjenice da je EYOF prvi veliki događaj poslije Daytonskog sporazuma koji se organizuje uz učešće svih nivoa vlasti u zemlji, od državnog, preko entitetskih do lokalnih.

“Nastojali smo na vrijeme izvršiti transfer finansijskih sredstava prema gradovima Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Vidjeli smo da su oni zaista ta sredstva, kako smo se dogovorili, potrošili i evo u ovom naednom periodu ćemo biti svjedoci svega toga“, rekao je Osmanović i zaželio dobrodošlicu svim učesnicima EYOF-a, a bh. predstavnicima da postignu zapažene rezultate.

Prema riječima Abdulaha Skake, gradonačelnika Sarajeva podrška Vijeća ministara BiH na čelu sa Zvizdićem bila je ključna u organizaciji EYOF-a.

“Prije ovoga su postojale iste ove institucije, ali se projekt EYOF 2017. nije realizovao, zato što nije bilo podrške. I u to ime se želim zahvaliti predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, koji je odmah po dolasku na čelo Vijeća ministara BiH dao podršku ovom projektu“, kazao je Skaka i dodao:

“Naša dužnost i obaveza je da naglašavamo i pojedince koji podržavaju neke projekte, da izađemo iz tog klišea u kojem je sve loše u BiH i sve ide loše. Zato se zahvaljujem pokroviteljima ove manifestacije Predsjedništvu BiH, Vladi Federacije, Vladi RS-a, Vladi KS-a i u konačnici zahvaljujem se gradskim vijećima Sarajeva i Istočnog Sarajeva koji nijednog trenutka bilo kakvu odluku, a koja se tiče EYOF-a, nisu dovodili u pitanje“.

Nenad Vuković, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, također, se zahvalio Zvizdiću i Vijeću ministara BiH, koje je bilo najsigurniji i najstabilniji finansijer EYOF-a.

“To je nama stvaralo sigurnost i kroz period koji je iza nas davalo nadu da ćemo uspjeti okupiti i druge institucije oko ovog projekta, kako bi zaokružili čitav sistem finansiranja ove manifestacije. U tom pogledu moram istaći da smo mi iz gradova, kolega Skaka i ja, uspjeli u kratkom roku da objedinimo interes svih institucija kada je u pitanju ovaj projekat, što je jedinstveno gledajući neki prethodni period. I možda smo na tu činjenicu najponosniji“, mišljenja je Vuković.

Evropski zimski olimpijski festival mladih održaće se od 9. do 16. februara u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. EYOF 2019. će okupiti više od hiljadu takmičara, blizu 750 članova delegacija iz 46 država, te više od 150 akreditovanih novinarskih ekipa i hiljade volontera iz BiH.

Ceremonija svečanog otvaranja EYOF-a održaće se sutra na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase“ s početkom u 19 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije