BiH osigurala transport prirodnog gasa preko Mađarske, jedina prepreka Srbija

Radiosarajevo.ba
BiH osigurala transport prirodnog gasa preko Mađarske, jedina prepreka Srbija
Bosna i Hercegovina obezbijedila je snabdijevanje prirodnim gasom za 2018. godinu, te će prirodni gas u našu državu stizati preko Mađarske, saopćeno je iz BH-Gasa.

Naime, BH-Gas i mađarski transporter FGSZ potpisali su danas u Budimpešti aneks ugovora o transportu prirodnog gasa, nakon šest mjeseci pregovora i napora koje je BH-Gas uložio da uslovi i odredbe transporta ostanu na istom cjenovnom nivou kao i u ovoj godini.

"Ovo znači da, sa aspekta dnevnih potreba, BH-Gasu se daje na raspolaganje transportni kapacitet od 1,5 miliona Sm3, što je dovoljno za dnevne potrebe potrošača u FBiH, a u kalkulaciji cijene koštanja ovaj kalkulativni element će biti nepromjenjen u 2018. godini i ovo su dvije najbitnije odrednice ovog aneksa", pojasnili su iz BH-Gasa.

Uzimajući u obzir da je u proteklim danima produžen ugovor sa ruskim isporučiocem, Gazprom Exportom za 2018. godinu i potpisanim aneksom sa mađarskim transporterom obezbjeđene su potrebne količine i transport gasa, te ostaje još neriješeno pitanje ugovora o transportu prirodnog gasa preko Republike Srbije.

"Ugovor sa Srbijagasom uslovljen je nekim drugim nekomercijalnim elementima, kao što je naprimjer uvođenje operatora u Republici Srpskoj, koji može ograničavati količine gasa za potrebe Federacije BiH", dodali su iz BH-Gasa.

Zaključili su i kako nema naznaka o konačnom ishodu uzajamno dostavljenih prijedloga ugovora između BH-Gasa i Srbijagasa, ali ističu nadu da će ovaj problem biti riješen za dobrobit svih potrošača ovog energenta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije