BiH nespremno dočekala priliv migranata

Radiosarajevo.ba
BiH nespremno dočekala priliv migranata
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Migranti u Sarajevu

Koalicije za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje oglasila se saopćenjem za javnost povodom 9. maja Dana pobjede nad fašizmom, te povodom rastuće ksenofobije i rasizma prema migrantima u BiH

Tvrde da su institucije Bosne i Hercegovine nespremne dočekale povećanje priliva migranata i izbjeglica u našoj državi, što se direktno odrazilo na uslove u kojima se ove osobe nalaze.

"Izvještaji volontera i volonterki koji svakodnevno rade s osobama koje u BiH traže zaštitu od progona u svojim zemljama, ili prolaze ovuda na svom putu prema državama EU, navode da su centri za smještaj stranaca prepuni, da u njima nedostaje hrane i da su neuslovni za dostojanstven život ljudi", naveli su.

 Institucije BiH, posebno Služba za poslove sa strancima BiH i Ministarstvo sigurnosti BiH, u proteklom periodu nisu obavještavali bh. građanke i građane o svom radu na ovom polju, niti učinile javnim informacije o broju stranaca, njihovim zemljama porijekla, uslovima u kojima su smješteni, kao ni o broju upućenih ili odobrenih zahtjeva za azil i izbjeglički status u BiH, tvrdi se u saopćenju.

"Istupi čelnika ovih institucija, naprotiv, zasnovani su na uvjeravanju javnosti da se radi o „lažnim migrantima“, osobama koje kroz BiH samo prolaze i koje su u našu državu došle da se „odmore“, uživaocima „raznih opijata i narkotičkih sredstava“ koji predstavljaju „zdravstveni rizik“ i „ne žele biti smješteni u postojeći smještaj, nego žele smještaj u centru Sarajeva“, ističe se u saopćenju.

Dalje navode da širenju ovakve ksenofobije i rasizma dodatno doprinosi neetičko izvještavanje bosanskohercegovačkih medija, u cilju privlačenja čitateljstva.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije