BiH između Turske i Zapada: Erdogan stiže u Sarajevo, posjeta podijelila javnost

E. H.
BiH između Turske i Zapada: Erdogan stiže u Sarajevo, posjeta podijelila javnost
Foto: EPA / Recep Tayyip Erdogan
Turski predsjednik i lider AK partije Recep Tayyip Erdogan danas oko podneva trebao bi stići u Sarajevo, gdje će se sastati sa bh. zvaničnicima, ali i održati predizborni skup svoje partije.

Njegova posjeta duboko je podijelila javnost u BiH, još od trenutka kada je turski premijer Binali Yildirim tokom posjete Sarajevu najavio da će Erdogan stići u radnu posjetu našoj zemlji.

Već tada krenule su brojne spekulacije u vezi s Erdoganovom posjetom BiH, te su mnogi posumnjali da njegova posjeta ima veze sa prijevremenim izborima koji će biti održani u junu, u Turskoj. Uskoro je i potvrđena takva sumnja kada su turski mediji objavili da će njegova posjeta BiH biti u uskoj vezi sa mitingom za građane Turske koji žive u Europi, o čemu ste mogli čitati pod naslovom:  Najave / Recep Tayyip Erdogan dolazi 20. maja u Sarajevo u sklopu predizborne kampanje.

Nakon toga, brojni politički subjekti u BiH, ali i građani istaknuli su kako je takav predizborni skup predsjednika Turske u Sarajevu ustvari "provociranje EU", posebno nakon što je početkom maja i sam Erdogan potvrdio svoj dolazak u BiH. Javnost je posebno podijelila i informacija da Erdogan stiže u BiH, a da zvanične vlasti nisu obaviještene o njegovom dolasku. Posebno u dijelu koji govori o predizbornom mitingu, a koji donedavno nije bio ni najavljen zvaničnim vlastima, odnosno ministarstvima za sigurnost i unutrašnje poslove u našoj zemlji.

S druge strane, pojedine grupe građana osnovale su Facebook grupe u znak podrške posjeti turskog predsjednika, ali je bilo i onih sa oprečnim stavovima.

Turski zvaničnici u BiH nekoliko puta pojašnjavali su cijelu situaciju, te je istaknuto kako je posjeta predsjednika Erdogana najavljena nekoliko puta ranije i da on stiže kako bi razgovarao o političkoj, ekonomskoj, regionalnoj i trgovinskoj saradnji, ali i o izgradnji autoputa Sarajevo - Beograd. To je potvrdio i predsjednik Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je u dodatku istaknuo i da bi EU trebala imati više razumijevanja za predsjednika Turske.

Upravo sa Izetbegovićem turski predsjednik će i održati danas sastanak, a s njim bi trebalo stići i nekoliko ministara koji će s bh. kolegama razgovarati o nastavku saradnje dvije zemlje. Također, Erdogan će tokom dana posjetiti i mezarje Kovači, kako bi odao počast prvom predsjedniku BiH Aliji Izetbegoviću.

Erdoganova supruga će, također, prisustvovati svečanom otvorenju obnovljene Klinike za hematologiju na KCUS-u.

Centralni događaj Erdoganove posjete planiran je u Zetri, gdje će turski predsjednik prisustvovati Generalnoj skupštini Unije turskih europskih demokrata, a predviđeno je da se na skupu pred oko 15.000 građana pored Erdogana obrati i Izetbegović.

Krajem dana Erdogan će u društvu Izetbegovića prošetati Baščaršijom te će klanjati akšam namaz u Begovoj džamiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije