BiH i Iran će sarađivati u borbi protiv nasilnog ekstremizma

Anadolija
BiH i Iran će sarađivati u borbi protiv nasilnog ekstremizma
Bosna i Hercegovina i Iran dogovorili su se da će sarađivati u borbi protiv nasilnog ekstremizma, kazao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović tokom današnje posjete Teheranu, glavnom gradu Irana.

Izetbegović se tokom posjete Teheranu susreo sa predsjednikom Irana Hasanom Ruhanijem, a u zajedničkom obraćanju nakon sastanka rečeno je kako je jedna od tema susreta bila borba protiv terorizma i svih oblika nasilnog ekstremizma u svijetu.

"Radikalizam koji se poziva na islam i sektaški sukobi su stvari koje kompromitiraju našu vjeru i predstavljaju je u pogrešnom svjetlu. Bošnjaci - muslimani iz BiH i Iranci će raditi na tome da predstave našu vjeru u pravom svjetlu. Islam je mir, pomirenje, svjetlo, uime njega se ne mogu činiti brutalni i svirepi akti. Islam nije mrak i učinićemo sve da zaustavimo one koji ga predstavljaju na loš način", kazao je Izetbegović.

Iranski predsjednik Ruhani je kazao kako je jedna od tema razgovora bila borba protiv terorizma i kako su obojica lidera iskazala zabrinutost zbog te pojave, kao i potrebu da se radi na širenju "istinskog islama, ne samo među muslimanima u Evropi nego i među muslimanima u BiH, jer taj islam donosi milost i ljubav".

BiH je s olakšanjem prihvatila dogovor o nuklearnom programu i ukidanje sankcija prema Iranu, što će kako je kazao Izetbegović, pomoći u intenziviranju odnosa između dvije zemlje. Najavio je ubrzano rješavanje pitanja nesmetanog kretanja kapitala i olakšavanja kretanja ljudi.

"Imamo rigidan vizni režim između dvije zemlje, koji treba hitno rješavati i olakšati kretanje kapitala između Irana i BiH. Time ćemo aktivirati naš sporazum o preferencijalnoj trgovini u kojem se dvije zemlje tretiraju kao povlaštene nacije što će omogućiti brz razvoj investicija i trgovine", kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije