BiH i Crna Gora potpisale protokol o pomaganju u pronalaženju nestalih osoba

Fena
BiH i Crna Gora potpisale protokol o pomaganju u pronalaženju nestalih osoba
FOTO: Fena / Borovac i Purišić potpisali protokol

Protokol o saradnji u traženju nestalih osoba između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore potpisan je danas u Sarajevu, a potpisali su ga ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac i ministar rada i socijalnog staranja Crne Gore Kemal Purišić.

Ministrica Borovac je kazala da je stavljanjem potpisa na ovaj protokol samo potvrđeno opredjeljenje Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore da istraju u saradnji na traženju nestalih osoba između dvije države, a pored toga i da iskažu veliku želju da ublaže posljedice ratnih sukoba na prostoru bivše zajedničke države.

„Istovremeno, da afirmišemo pravo porodica da znaju istinu o svojim nestalim članovima. To je veoma značajno za obje države i doprinosi stvaranju pomirenja, povjerenja i stabilosti u regionu“, ocijenila je Borovac.

Napomenula je da se potpisivanjem ovog protokola zaokružuje regionala saradnja u traženju nestalih osoba, budući da je BiH protokole o ovom vidu saradnje ranije potpisala s Republikom Srbijom i Republikom Hrvatskom.

Istaknula je opredjeljenje za saradnju „kako bi se što prije i na efikasniji način riješili, prije svega teži slučajevi traženja nestalih osoba iz BiH u ovim državama“.

Borovac je kazala da BiH traži na prostoru Crne Gore ukupno 29 osoba, te da je od tog broja do sada identificirano 12 osoba, a za sudbinom njih 17 se još traga.

Dodala je da Crna Gora u Bosni i Hercegovini traži 10 nestalih osoba.  

„Očekujemo punu saradnju, puni doprinos na traženju preostalih osoba“, navela je ministrica Borovac, dodajući da je Protokolim institucionalizirana saradnja u ovoj oblasti.

Po njenim riječima, nakon potpisivanja protokola očekuju da porodice nestalih dobiju olakšanje u traženju nestalih osoba.

„Putem ovog protokola oni će posebno biti podržani kada je u pitanju identifikacija, prenos posmrtnih ostataka, i u Crnoj Gori i u BiH biti će obezbijeđena potrebna sredstva i za identifikaciju i za prenos posmrtnih ostataka. Vjerujemo da će naše zemlje istrajati, posebno u afirmaciji tog prava porodica na saznavanje istine o nestalim osobama“, kazala je Borovac.

Napomenula je da je u BiH verificirano 31.500 nestalih osoba, te da se za 7.500 još uvijek traga.

„To je veliki napredak za BiH i to pokazuje našu stalnu predanost ovome poslu, posebno Instituta za nestale osobe BiH, uz pomoć Međunarodne komisije za nestale osobe“, navela je Borovac.

Ministar rada i socijalnog staranja Crne Gore Kemal Purišić je kazao da nakon dugo vremena „imamo jedan institucionalni okvir, zaokružen pravni pristup saradnji koja je i do sada bila dobra i dala određene rezultate“.

„Crna Gora ulaže velike napore da konačno stavi tačku na ova velika iskušenje i naslijeđe ratova iz devedesetih godina u traženju nestalih osoba, tome daje dovoljno prostora i pažnje. Potpisivanjem ovog protokola daje do znanja da nam je to visoko na agendi vladinih politika“, naveo je Purišić.

Istaknuo je da ovo jeste uglavnom najvažnije humanitarno pitanje, jer će pomoći porodicama nestalih osoba da konačno saznaju istinu o njihovom nestanku i da pokušaju nakon ovoliko vremena da dođu do posmrtnih ostataka.

Pojasnio je da potpisani Protokol regulira postupanja u saradnji, razmjenu podataka, postupanje nadležnih državnih organa dvije države, obezbjeđenje određenih procedura kod identifikacije, ekshumacije žrtava, prenosa posmrtnih ostataka do porodice i njihova predaja porodici, snošenje određenih troškova u tim situacijama itd.

„Želimo da damo i kroz ovu saradnju i potpisivanjem ovog Protokola konkretni doprinos da se stavi tačka na te duboke rane i da konačno porodice dobiju satisfakciju, a mi damo doprinos izgradnji pravne i humane države i dokažemo da posvećeno radimo na demokratiji“, kazao je Purišić.

Napomenuo je da Crna Gora potražuje 52 osobe u državama regiona, a u BiH potražuje 10 nestalih osoba.    

„Imamo informaciju da je jedna od tih deset osoba pronađena. Ovih dana ćemo identificirati tu osobu i Protokol će nam pomoći da to uradimo na jedna način koji je dogovoren između dvije države“, naveo je Purišić.

Potpisivanjem ovog protokola zaokružuje se saradnja BiH sa susjednim zemljama u traganju za nestalim osobama, s obzirom da su protokoli o ovom vidu saradnje već potpisani s Republikom Srbijom (2016.) i Republikom Hrvatskom (2018. godine). Na taj način je u pravnom i stručno-tehničkom smislu olakšan proces traženja nestalih osoba u regionu, a koji je od izuzetnog značaja za BiH gdje se i dalje traga za sudbinom više od 7.200 nestalih osoba.   

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije