Potpisan historijski ugovor: Počinje gradnja prve vjetroelektrane u BiH

Radiosarajevo.ba
Potpisan historijski ugovor: Počinje gradnja prve vjetroelektrane u BiH
Pixabay / Ilustracija
Potkraj ove sedmice u Gradskoj vijećnici Grada Mostara ozvaničen je početak gradnje historijskog projekta za Bosnu i Hercegovinu.

Naime, na svečanoj sjednici potpisani su ugovori između JP Elektroprivreda BiH, kao investitora i izvođača radova Konzorcija HP Investing d.o.o. Mostar, Amitea d.o.o. Mostar i Izgradnja Tojaga d.o.o. Mostar o početnim projektima izgradnje prvog bosanskohercegovačkog Vjetroparka, stoji u izvještaju press službe Grada Mostara.

Generalni direktor JP Elektroprivreda BiHBajazit Jašarević i direktor HP Investinga Hasan Pekušić, potpisavši ovaj ugovor upisali su se u historiju bh. privrede, posebno privrede u novom milenijumu. Po prvi put BiH će dobiti moderno, ekološki prihvatljivo postrojenje za proizvodnju električne energije, a koje će koristiti samo snagu vjetra za obavljanje tog posla.

Potpisivanjem ovog ugovora potvrđeno je da će se uskoro na Podveležnu graditi pristupni putevi, servisne saobraćajnice i montažni platoi za kranove, čime će i zvanično početi izgradnje VE Podveležje. 

Ukupna vrijednost projekta izgradnje vjetroparka na Podveležju je oko 163 miliona KM, a potpisivanju ugovora prisustvovao je i predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije