Sindikat BHRT-a podržava naplatu RTV takse putem računa za električnu energiju

Radiosarajevo.ba
Sindikat BHRT-a podržava naplatu RTV takse putem računa za električnu energiju
Sindikalna organizacija BHRT-a pozdravlja potpisivanje sporazuma o naplati RTV takse putem računa za električnu energiju, navodi se u saopćenju BHRT-a koje prenosimo u cjelosti.

BHRT pozdravlja i spremnost Elektroprivrede BiH da s punom odgovornošću učestvuje u rješavanju problema finansiranja javnih emitera.

"Očekujemo i od drugih subjekata, s kojim su pregovori u toku, da će pokazati odgovornost i potpisati sporazum.

Smatramo da je potpisivanjem sporazuma novi Upravni odbor BHRT-a ispunio dio naših očekivanja i da je napravio važan korak u stabilizaciji finansijske situacije u BHRT-u, što je bilo i obećano tokom susreta članova Upravnog odbora s predstavnicima našeg Sindikata.

Kako članovi novog Upravnog odbora BHRT-a, za razliku od njihovih prethodnika, pored jasno izražene volje da počnu rješavati probleme, imaju i konkretne rezultate svog rada na samom početku mandata, Sindikalna organzacija BHRT-a i dalje će ostati pouzdan partner na putu opravka naše medijske kuće.

Prijedlozi i primjedbe koje su naši predstavnici iznijeli tokom susreta s članovima novog Upravnog odbora BHRT, očigledno su shvaćeni s punom ozbiljnošću, kao konstruktivan doprinos našeg članstva naporima da BHRT konačno počne djelovati u znatno boljoj finansijskoj situaciji. Naši članovi i predstavnici i dalje će ostati otvoreni za punu saradnju i prijedloge koji će, nadamo se, i ubuduće imati rezultate.  

Nakon što je sporazum potpisan, očekujemo od menadžmenta BHRT-a da odmah vrati redovnu dinamiku isplate plaća i drugih primanja zaposlenika, a posebno da počne rješavati neisplaćene obaveze prema Zavodu penzijskog i zdravstvenog osiguranja. Također pozivamo menadžment da program vrati tamo gdje mu je mjesto – u sam vrh prioriteta djelovanja BHRT-a i da novinarima i drugim zaposlenicima omogući rad s ciljem poboljšanja programa.

Smatramo da je krajnje vrijeme da se stabilizira plaćanje dopisnika i da se pojača dopisnička mreža, da novinari i reporteri krenu na teren i da konačno počnemo proizvoditi programske sadržaje, koji su praktično bili ugašeni zbog teškog stanja u našoj medijskoj kući. Nakon potpisivanja sporazuma i djelimične stabilizacije finansiranja, nemamo pravo javnosti i dalje govoriti kako nemamo finansijskih mogućnosti za proizvodnju kvalitetnijeg programa.

Upravo zbog toga je neophodno da program bude prvi prioritet menadžmenta što dosada, prema našem mišljenju, nije bio slučaj. Pozivamo poslanike i delegate u Parlamentu BiH da prestanu izvoditi predstave za javnost tobožnjim sukobima oko Zakona o javnom sistemu ubirući jeftine predizborne poene i da konačno otvore istinski dijalog kako bismo što prije došli do tog zakonskog rješenja, kojim će biti osigurana dugoročna postojanost javnih emitera i njihovo stabilno finansiranje", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije