BHANSA želi pružati usluge u cjelokupnom zračnom prostoru BiH

Radiosarajevo.ba
BHANSA želi pružati usluge u cjelokupnom zračnom prostoru BiH
Predstavnici Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA) i ANS Češke Republike potpisali su Ugovor o nabavci usluga stručnog osposobljavanja za novu generaciju kontrolora zračnog saobraćaja u bh. zračnom prostoru.

Time je BHANSA na korak bliže ostvarenju svog strateškog cilja, odnosno početka pružanja usluga u cjelokupnom zračnom prostoru BiH, a što je planirano za kraj 2019. godine, saopćeno je iz te agencije.

Ovim ugovorom za potrebe Centra oblasne kontrole letenja bit će školovano 45 kandidata, a za potrebe prilaznih i aerodromskih jedinica kontrola letenja još 24 kandidata.

Školovanje kontrolora zračnog saobraćaja u prosjeku traje dvije godine i provodi se u skladu s međunarodnim standardima i regulativama.

Iz BHANSA-e navode da je posao kontrolora letenja specifičan, izazovan te da zahtjeva visok nivo znanja, snalažljivosti i odlučnosti.

Kontrolori letenja prolaze strogu obuku nakon koje postaju dio zajednice stručnjaka, neophodnih za nesmetano i sigurno odvijanje zračnog saobraćaja, a samo mali broj kandidata uspije zadovoljiti uslove selekcijskog procesa, kao i okončati cjelokupno školovanje.

Iz BHANSA-e podsjećaju da su u junu 2014. godine raspisali Javni konkurs za stipendiranje i stručno osposobljavanje kandidata za kontrolore zračnog saobraćaja, kojim je definisan način provođenja selekcije kandidata, a na koji se prijavilo ukupno 2.215 kandidata.

Rezultati konkursa bit će objavljeni tokom ovog mjeseca, a posljednji test je radilo 150 kandidata, saopćeno je iz BHANSA-e.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije