Bh. vojnici pomažu u obnovi crkve Majke Božije Gospe Olovske

Radiosarajevo.ba
Bh. vojnici pomažu u obnovi crkve Majke Božije Gospe Olovske
Ministarstvo odbrane BiH / Obnova Gospinog svetišta u Olovu

Pripadnici Inžinjerijskog bataljona Brigade taktičke podrške se od 7. maja 2018. godine nalaze u općini Olovo gdje se vrši pružanje podrške i pomoći na uređenju svetilišta Majke Božije Gospe Olovske.

Muslimani i katolici obnavljaju Gospino svetište u Olovu: Bosne će biti uvijek

Radovi se izvode u okviru pomoći lokalnim zajednicama, a trenutno se izvode radovi na uređenju prostora oko same crkve.

"S obzirom na to da je u planu dograđivanje dodatnih objekata u sklopu kompleksa, a i sanacija same crkve, potrebno je stvoriti određene preduslove za realizaciju tog projekta. Sam objekat crkve je u kritičnom stanju s obzirom na tadašnji zastarjeli način gradnje te je potrebno izvršiti rekonstrukciju nosećih dijelova da bi crkva ostala u izvornom obliku i zadržala svoju vrijednost u kulturnom, vjerskom i svakom drugom smislu.

Upravnik ovog kompleksa fra Ilija Božović je izrazio zahvalnost Ministarstvu odbrane BiH na razumijevanju trenutne situacije i angažiranju resursa iz sastava Inžinjerijskog bataljona/Brigade taktičke podrške da pomognu u nastojanju da se ovaj vjerski spomenik sačuva i ovjekovječi, jer isti ima veliku vrijednost i značaj za stanovnike ovih krajeva", saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije