Bh. planine posjetilo 250.000 skijaša: Slijedi modernizacija vertikalnog transporta

Anadolija
Bh. planine posjetilo 250.000 skijaša: Slijedi modernizacija vertikalnog transporta
Zvanično je završena zimska sezona na olimpijskim planinama Bjelašnici i Igmanu koje je proteklih mjeseci posjetilo oko 250.000 skijaša iz BiH tako i drugih zemalja.

Suad Jusić iz Kantonalnog javnog preduzeća ZOI '84 podsjetio je da su proteklu zimsku turističku sezonu, zahvaljujući najmodernijem sistemu vještačkog osnježavanja, uspjeli otvoriti 17. decembra iako su u tom momentu bile oskudne količine prirodnog snijega.

"Itekako smo zadovoljni tokom ski-sezone. Nakon zatvaranja zimske sezone počinje građevinska sezona na postavci šesterosjedne žičare odnosno skidanju trosjedne i postavci šesterosjedne. To je dio projekta koji obuhvata modernizaciju kapaciteta vertikalnog transporta, sistema vještačkog osnježavanja i proširenja kapaciteta ski staza koje su u nekom trećem redu prioriteta", istakao je Jusić.

Naglasio je da ZOI'84 trenutno posjeduje prilično velik kapacitet ski-staza.

"Ono što je u ovom momentu najbitnije jeste postavka šesterosjedne žičare. Taj projekat će biti završen do kraja augusta što govori da ćemo u narednoj ski-sezoni uživati kako u šesterosjednoj tako i četverosjednoj žičari. Tako ćemo ubrzati transport skijaša od polazne do izlazne stanice", pojasnio je Jusić.

Ovaj projekat je dio dugoročnog plana, jer Bjelašnica i Igman mogu biti jedna od najboljih, ne samo zimskih nego i ljetnih turističkih destinacija.

"ZOI'84 će se nakon ovog projekta okrenuti i poboljšanju ljetnog turizma što samo po sebi govori da će u narednim godinama Bjelašnica zasijati nekim modernijim, savremenijim i boljim ruhom što će pružiti zadovoljstvo, ne samo ljubiteljima alpskog skijanja nego i najmlađim starosnim kategorijama omogućiti adekvatne sadržaje. To će biti razlog da sve više građana Sarajeva, ali i ostalih gradova u zimskom i ljetnom periodu provodi sve više vremena na planinama", ispričao je Jusić.

Najviše posjeta na olimpijskim planinama zabilježeno je u januaru, a više od 20 puta je organizovano skijanje noću.

"Veliki broj skijaša je bio kako u januaru tako i februaru, pogotovo u januaru kada je kako na Bjelašnici tako i Igmanu svakodnevno bilo po nekoliko stotina, možda hiljadu mališana koji su učili prve skijaške korake. Itekako smo zadovoljni posjetom. Nije najbolja, ali je sigurno jedna od boljih sezona u posljednjih nekoliko godina. Više od 250.000 skijaša je uživalo u dosadašnjem toku sezone. Najveći broj posjetitelja je bio iz Hrvatske i Srbije, Slovenije... Nadam se da će već u narednoj turističkoj ski-sezoni biti mnogo veći broj posjetitelja kako iz Austrije tako i Njemačke", kazao je Jusić i dodao:

"Međutim, interesne grupe bi nam trebale biti iz okolnih evropskih zemalja, jer novi sadržaji i moderni kapaciteti će biti razlog za posjetu mnogo većeg broja ljubitelja alpskog skijanja kako iz susjednih tako i drugih evropskih zemlja."

Na Bjelašnici u narednom periodu ostaje u funkciji trosjedna žičara za panoramsko razgledanje, sve do početka radova i postavljanja novog vertikalnog transporta.

Na Malom polju, na Igmanu, bit će u funkciji dvosjedna žičara za panoramsko razgledanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije