Bh. novinari zahtjevaju od zvaničnika poštivanje medijskih sloboda i prava

Fena
Bh. novinari zahtjevaju od zvaničnika poštivanje medijskih sloboda i prava
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Novinari ispred zgrade Predsjedništva BiH

Upravni odbor BH novinara ( BHN) zahtijeva od zvaničnika u državnim institucijama i službama, od političkih ličnosti i sportskih radnika, kao i svih drugih osoba iz javnog života Bosne i Hercegovine poštivanje medijskih sloboda, prava i profesionalnog integriteta novinara i drugih medijskih djelatnika.

Upravni odbor BHN skreće pažnju na tri incidenta tokom proteklog vikenda čiji su akteri, na nedozvoljen i bahat način, doveli u pitanje novinarsko dostojanstvo i slobodan rad medija.

Novinaru Dini Kurbegoviću je zabranjen ulazak na stadion u Zenici i praćenje utakmice između Čelika i Novog Travnika uz obrazloženje kako “negativno piše” o zeničkom klubu.

U Sarajevu je Damir Nikšić, član Socijaldemokratske partije BiH grubo vrijeđao i psovao novinare koji su pratili višesatno zasjedanje Glavnog odbora SDP-a.

Policajci Policijske uprave Banja Luka su bez ikakve potrebe i mimo zakonskih procedura, legitimisali novinare Vanju Stokić, urednicu portala E-trafika i Gorana Dakića, dopisnika Dnevnog avaza, na protestnoj šetnji članova grupe “Pravda za Davida” u Banjoj Luci, iako su imali istaknute novinarske akreditacije.

Upravni odbor BHN najoštrije osuđuje navedene postupke, smatra ih kršenjem prava na slobodu izražavanja i primjere nedozvoljenog miješanja zvaničnika u rad novinara.

Posebno je nedopustivo da pojedinci, na ličnoj osnovi ili preferencijama, odlučuju da li će novinari moći pratiti sportske ili druge događaje, odnosno mirna okupljanja građana.

S tim u vezi, UP BHN, poziva vodeće ljude u navedenim institucijama da preuzmu odgovornost zbog incidenata u Banja Luci, Zenici i Sarajevu, te sankcioniraju neprimjerena ponašanja i postupke usmjerene protiv medijskih sloboda u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije