BH novinari poručili: Politički orkestrirana i ksenofobična hajka na Ljevak

Radiosarajevo.ba
BH novinari poručili: Politički orkestrirana i ksenofobična hajka na Ljevak
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Kristina Ljevak

Udruženje BH novinari je osudilo verbalne napade na vršiteljicu dužnosti direktora Televizije Sarajevo Kristinu Ljevak. Napade su nazvali prijetnjama i nacionalističkom hajkom na njen lični i profesionalni integritet.

Kristina Ljevak se oglasila povodom emitiranja spornog filma 11. jula

Za BH novinare je nedopustivo osporavanje slobodnog kreiranja programskog sadržaja i odluku da ova televizijska kuća emituje igrani film Tužitelj, branitelj, otac i sin bugarske režiserke Iglike Trigonove.

Nedopustivim su ocjenili i to da se na osnovu sadržaja filma i njegovih poruka donose zaključci o profesionalnom odnosu Televizije Sarajevo prema žrtvama genocida u Srebrenici i komemoraciji koja se održava svakog 11. jula.

Posebno im je neprihvatljiv, kako su naveli, pokušaj povezivanja nacionalne pripadnosti Ljevak i odluke da se film emituje.

"Oni predstavljaju najgori oblik širenja međunacionalne mržnje i direktna su prijetnja njenoj sigurnosti i svakodnevnom obavljanju profesionanih zadataka na teritoriji Kantona Sarajevo", poručili su BH novinari.

Kako je navedeno u njihovom saopštenju, prihvatljivo je da se boračkim udruženjima, udruženjima žrtava i drugim ljudima ne dopada emitovani film. Smatraju da oni imaju pravo da se žale Regulatornoj agenciji za komunikacije odnosno da se provjeri da li je film u skladu sa standardima profesionalnog, odgovornog i etičkog novinarstva.

"Ali ono što je ono što je neprihvatljivo i u suprotnosti je sa medijskim slobodama i ljudskim pravima jeste manipulativno tumačenje sadržaja filma i nastavak orkestrirane, političke i ksenofobične hajke na Kristinu Ljevak, novu upravu i rukovodstvo Televizije Sarajevo, koji neprekidno traju tri mjeseca. U prilog tvrdji o ciljanim političkim pritiscima govori i činjenica da je samo nekoliko mjeseci ranije ovaj film javno prikazan u Sarajevu u okviru programa MESS fesivala – Modul Memorije, a tada nije bilo nikakvih negativnih reakcija, prijetnji ili suprotstavljanja njegovom prikazivanju", naglasili su BH novinari.

Pozvali su Televiziju Sarajevo da poduzme mjere zaštite političke nezavisnosti i profesionalnog integriteta, te da se osigura slobodan i dostojanstven rad njenim uposlenicima sa Kristinom Ljevak na čelu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije