BH novinari: Napad na novinare u Mostaru je kriminalni čin

Radiosarajevo.ba
BH novinari: Napad na novinare u Mostaru je kriminalni čin
/ Udruženje BH novinari

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima osudili su fizički napad i ugrožavanje sigurnosti novinarke Dnevnog avaza Melihe Smajkić iz Mostara te verbalne prijetnje upućene novinarima portala Klix i Bljesak.

Mostar: Nakon eksplozije napadnuta novinarka

Napad se dogodio u srijedu ujutro u Mostaru, dok su novinari pokušavali prikupiti materijal za izvještaj o bacanju eksplozivne naprave na obiteljsku kuću i poslovni objekt porodice Husić. Tom prilikom, vlasnici mesnice Husić su, uz verbalne prijetnje novinarskim ekipama, na nedozvoljen način oduzeli telefon novinarki Melihi Smajkić i prisili je da izbriše snimljeni materijal, podsjećaju iz Udruženja/udruge BH novinare.

Upravni odbor BH novinara ocjenjuje nedopustivim onemogućavanje novinara u obavljanju profesionalnih zadataka i posebno brutalan oblik zastrašivanja i ugrožavanja njihove sigurnosti.

Istovremeno, napad na novinare u Mostaru je kriminalni čin koji zahtijeva temeljitu policijsku istragu, kao i poduzimanje zakonskih mjera prema obitelji Husić, čiji su članovi na nedozvoljen način ugrozili pravo na slobodu izražavanja i dostojanstven rad novinara i medija, navodi se u priopćenju.

Iz spomenute udruge podsjećaju kako novinari i fotoreporteri imaju pravo snimati događaje od javnog značaja, uključujući i kriminalne napade na imovinu građana i gospodarskih subjekata.

U konkretnom slučaju novinari su snimali s javne površine i izvan prostora zaštićenog policijskim trakama zbog čega se burna reakcija porodice Husić i fizički napad na novinare ne mogu ničim opravdati, poručili su iz Udruženja/udruge BH novinare.

Od Policijske uprave Mostar i MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije zatražena je profesionalna i hitna istraga ovog slučaja, kao i da se bh. javnost izvijesti o mjerama koje su poduzete prema napadačima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije