Bh. gradovi među najzagađenijim u Europi tokom novogodišnje noći

Radiosarajevo.ba
Bh. gradovi među najzagađenijim u Europi tokom novogodišnje noći
FOTO: Screenshot / AQICN
I tokom novogodišnjih praznika građani Bosne i Hercegovine udišu nekvalitetan zrak, te je u novogodišnjoj noći zagađenost zraka u bh. gradovima porasla do alarmantnog nivoa.

Nekoliko minuta prije ponoći izmjereni indeksi zagađenosti zraka pokazalo je da su Sarajevo i Tuzla drugi, odnosno treći najzagađeniji gradovi Europe u novogodišnjoj noći.

Vrijednost zagađenosti zraka na Ilidži nešto iza 23 sata iznosila je 271, dok je ovaj indeks u Tuzli bio još veći i iznosio je 273.

Jedini zagađeniji grad u Europi u tom trenutku bilo je područje Lisice u Makedoniji, čiji indeks zagađenosti je iznosio 361.

Ove vrijednosti podrazumijevaju da bh. građani udišu veoma nezdrav zrak, te da se svi moraju sačuvati od dužeg boravka i produženih aktivnosti na otvorenom prostoru. Posebno se upozoravaju osjetljive kategorije stanovništva, u koje spadaju starije osobe, djeca i trudnice, te građani s respiratornim oboljenjima, ali i svi drugi građani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije