Salkić: Način na koji Hrvatska postupa zatvorit će FBiH i ostat će bez gasa

S. H.
Salkić: Način na koji Hrvatska postupa zatvorit će FBiH i ostat će bez gasa
Delegacija BH-Gasa na čelu s direktorom Jasminom Salkićem sastala se u utorak s delegacijom hrvatske plinske kompanije Plinacro, a povodom tog sastanka danas je ova državna firma organizovala i press konferecniju.

Sastanak je uslijedio nakon oštrih reakcija i pritiska medija zbog potpisivanja Protokola o saradnji na realizaciji projekta “Snabdijevanje prirodnim plinom krajnjeg kupca – Rafinerije nafte Brod” između Vlade Republike Hrvatske i Vlade RS-a.

Salkić je istakao da Vlada RH nema potpunu informaciju, te da oni koji su im trebali prenijeti informaciju nisu je dobro prenijeli, te je istakao da krše ne samo zakon BiH, već i zakon Republike Hrvatske, kao i da će Hrvatska nastaviti raditi po dosadašnjem protokolu.

Ovakav način na koji Hrvatska postupa zatvorit će FBiH i ostat će bez gasa, istakao je Salkić.

"Ne razumijemo šta se želi postići kada se zatvori sve prema FBiH, ko će taj gas kupovati", dodao je Salkić navodeći kako nadležni nisu svjesni u kakvu situaciju BiH upada. 

Na konferenciji za medije rečeno je da su vlade Hrvatske i BiH dužne komunicirati o ovim problemima.  

Direktor BH Gasa je pojasnio da nisu smjeli ući u ovaj projekat bez da su se konsultirali, te kako su trebali da se obrate i predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću što smatraju nekorektnim, te je još jednom istakao da je BH Gas spreman da gradi konekciju Zenica-Brod.

"BH-Gas nudi da se radi mreža od Zenice do Bosanskog Broda, mi to možemo i mi ćemo to uraditi", rekao je direktor Jasmin Salkić. 

Salkić je istakao da se tu dovodi i pitanje isplativosti, te se osvrnuo i na drukčije načine snadbijevanja rafinerije ako se samo problematizira zagađenje zraka u Slavonskom Brodu.

"Mi ćemo krenuti to raditi i vjerovatno će biti opstrukcija iz RS-a, iako ne znamo zašto. Ako krenemo u produktovod, neće biti isplativo tako raditi zbog konekcije", rekao je Salkić navodeći kako razumije građane Slavonskog Broda koji se žale na zagađenost zbog rafinerije.

Bivši direktor BH-Gasa rekao je da je krajnji kupac plina Rafinerija Brod, te je istakao da postoje drugi načini kako da se snadbijeva ta rafinerija uz efikasnije rješenje i kraći rok.

Također, direktor BH Gasa je istakao da je neobjašnjivo da neko ne želi graditi trasu koja će obezbijediti gasom i Republiku Srpsku i Federaciju BiH navodeći kako je nejasan krajni cilj.

Podsjećamo,  Protokol o saradnji na realizaciji projekta “Snabdijevanje prirodnim plinom krajnjeg kupca – Rafinerije nafte Brod”  između Vlade Republike Hrvatske i Vlade RS, koji su potpisali ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić i ministar zaštite okoliša i energetike Hrvatske Tomislav Ćorić, a potpisivanju je prisustvovala i premijerka RS-a Željka Cvijanović, izazvao je veliku polemiku u BiH.

Odmah nakon potpisivanja ovog sporazuma, iz BH Gasa su upozorili da državu Bosnu i Hercegovinu niko nije kontaktirao kada je riječ o ovom projektu, te da bi u slučaju da Rafinerija zaista i dobije plin na ovakav način, Federacija ostala bez mogućnosti priključka na prirodni plin iz Hrvatske, jer ne bi bilo tehničke mogućnosti da se i Federacija priključi na isti produktovod.

Na konferenciji za medije je rečeno da ugovor između Srbije i BiH o gasu ističe ove godine.

Direktor Salkić je upozorio da nove tarife koje je Srbija poslala prijeti potpunim zagušenjem Sarajeva. 

Aneksom ugovora je predviđeno da Srbija preuzima gas koji će davati BH Gasu preko kompanije na Palama koja nema ni metar svog gasovoda, nego im je neko ustupio ključni ventil i dijelove gasovoda da upravlja njima.

"Doveli smo se do toga da će gospoda koja nema svoj gasovod upravljati snadbijevanjem istog", rekao je Salkić navodeći kako su oštećeni i građani Istočnog Sarajeva.

Govoreći o kapacitetu gasa, Salkić je naveo da Sarajevo povuče oko milion kubika gasa na temperaturi od -10 stepeni celzija, te je istakao da je gasovod star četrdeset godina i da svaki čas mogu puknuti, jer se ni ne održavaju u Republici Srpskoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije