Bh. blok o sporazumu SDA-SNSD-HDZ: Potvrda da smo ispravno postupili

Radiosarajevo.ba
Bh. blok o sporazumu SDA-SNSD-HDZ: Potvrda da smo ispravno postupili
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Predrag kojović i Nermin Nikšić

Bosanskohercegovački blok kojeg čine Naša stranka i Socijaldemokratska partija komentarisao je sporazum kojeg su jučer, 5. augusta potpisali Stranka demokratska akcija, Savez nezavisnih socijaldemokrata i Hrvatska demokratska zajednica.

Za Bosanskohercegovački blok je dogovor, kao  i oprečna tumačenja tog dogovora koja su uslijedila su, kako su poručili, novi dokaz kako lidere ovih stranaka ne zanima ništa osim proste podjele moći i kako su u tom procesu spremni pogaziti sve ono što su obećavali, na čemu su zasnivali svoj politički kapital i zbog čega su na račun svojih političkih protivnika iznosili optužbe koje su graničile sa pozivima na linč.

"Deset mjeseci nakon opštih izbora dobili smo dokument nazvan 'Principi za formiranje vlasti na nivou Bosne i Hercegovine' kojim su de facto pogaženi svi principi koji su se isticali kao ključni za proces pristupanja Bosne i Hercegovine i Evropskoj uniji i NATO-u. Dio sporazuma koji govori o integraciji u NATO, koji je mjesecima naglašavan kao ključni uslov za formiranje vlasti, sveden je na nejasnu formulaciju koja otvara vrata vojnoj neutralnosti Bosne i Hercegovine", naveli su.

Smatraju da javnost treba da zna šta su konkretno dogovorili oko NATO puta, osim što ju je, kako su rekli, Izetbegović već počeo pripremati na to da će taj integracijski proces biti značajno usporen u ovom mandatu dodavši:

"Na kakvo usporavanje je pristao? Da li će prije formiranja Vijeća ministara biti poslan ANP? Kako je preko noći i pod čijim pritiskom ulazak u NATO postao nebitan, a ulazak u Evropsku uniju postao prioritet? Također, formulacija da će se presude evropskih i domaćih sudova implementirati u skladu sa Ustavom i zakonima jasno ukazuje da će Hrvatska demokratska zajednica dobiti monopol na predstavljanje Hrvata u Bosni i Hercegovini i da presuda Sejdić-Finci neće biti implementirana jer njena implementacija traži suštinske promjene a ne primjenu dejtonske legislative."

Bosanskohercegovački blok tvrdi da se lideri tri stranke se nisu bavili životnim problemima građana, ali jesu, kako su rekli, dogovorili da što prije otjeraju OHR iz Bosne i Hercegovine pitajući se sa kojom namjerom i planom.

"Potpuna marginalizacija drugih političkih subjekata uključenih u proces formiranja vlasti na državnom nivou potvrđuje ispravnost odluke Bosanskohercegovačkog bloka da ne učestvuju u tom igrokazu zaštite državnih interesa, tim prije jer su dogovoreni principi u vezi pristupanja NATO-u, izmjena izbornog zakona i primjena presuda u direktnom konfliktu ne samo sa stavovima Bosanskohercegovačkog bloka, nego i sa preporukama Evropske komisije. Primjer toga je dio sporazuma koji govori o „legitimnom predstavljanju“ iako Mišljenje Evropske komisije jasno odbacuje jačanje modela vlasti na etničkim osnovama", mišljenja su u Socijaldemokratskoj partiji i Našoj stranci.

Poručili su da će u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine biti dosljedna opozicija ovako formiranoj vlasti i njenom djelovanju na štetu građana koje može donijeti samo nove političke krize, nastavak zaostajanja u euroatlantskim integracijama i nova porezna opterećenja.

Obećali su da će podržati svaku odluku koja bude u interesu Bosne i Hercegovine i njenih građana, ali da odluke koje ne budu nedvosmisleno i jasno išle u pravcu približavanja NATO-a i ispunjavanju uslova za članstvo u Evropskoj uniji neće nikad dobiti njihovu podršku.

Kako je navedeno u saopštenju, želja Bosanskohercegovačkog bloka je da oni koji imaju većinu formiraju Vijeće ministara što je prije moguće, ali nikako na bazi štetnih i nedorečenih sporazuma koji jedino garantuju to da će kriza potrajati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije