Bh. blok: Nije isključen ni HDZ, Radončić: Možemo razgovarati i sa SDA

Radiosarajevo.ba
Bh. blok: Nije isključen ni HDZ, Radončić: Možemo razgovarati i sa SDA
FOTO: Radiosarajevo.ba / Željko Komšić: Moguće su tri različite većine

Bosanskohercegovački blok (SDP BiH, DF i Naša stranka) spremni su razgovarati o formiranju vlasti i sa HDZ-om, ali isključivo kao blok, zaključeno je danas nakon sastanka lidera Socijaldemokratske partije BiH Nermina Nikšića, Demokratske fronte Željka Komšića, Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića i Naše stranke Predraga Kojovića.

Komšić je ovom prilikom poručio da Bh. blok uopće ne mora biti dio vlasti, te da je njihov interes da se situacija smiruje i stabilizuje.

„Mislimo da ne treba dalje ići u bilo kakvo zatezanje političke situacije. Ako hoće i drugi partneri, treba staviti sve stvariti na sto. I mi smo spremni da pričamo“, istakao je Komšić.

Dodao da ne može dati precizan odgovor na pitanje kada i na koji način će vlast biti formirana.

Na novinarsko pitanje da li su za Bh. blok prihvatljive tri različite većine - na državnom, federalnom i kantonalnim nivoima, Komšić kaže kako to ovisi od onih koji će tu većinu sklapati.

"Ja ne vidim neku logiku u tezi da vlast od vrha do dna mora biti ista. I zato namjerno odvajam ovu priču o kantonima od federalnog i državnog nivoa“, poručio je Komšić.

Prema riječima predsjednika Naše stranke Predraga Kojovića, fokus današnjeg razgovora bila je situacija na nivou FBiH i BiH, odnosno da Bh. blok vidi koja je njegova strateška pozicija.

Uvijek sam bio pobornik toga da se s političkim istomišljenicima treba razgovarati i danas smo imali takav razgovor sa predsjednikom SBB-a“, pojasnio je Kojović.

Dodao je da će se Bh. blok odazvati i na poziv SDA, ali i na pozive drugih stranaka.

Nismo dobili poziv HDZ-a i koliko znam SDA i HDZ sutra će održati sastanak“, istakao je predsjednik Naše stranke.

Radončić je nakon sastanka kazao da je ovo prvi put da Bh. blok poziva SBB na razgovor o eventualnom partnerstvu na državnom nivou.

„Mi smo u 2-3 kantona i u Zastupničkom domu FBiH pokazali da ovaj blok s nama može funkcionisati, a o narednim koracima trebaju oni odlučiti i izaći s konkretnim ponudama“, rekao je Radončić.

Na novinarsko pitanje da li je SBB spreman pregovarati sa SDA ako dobije poziv Bakira Izetbegovića, Radončić je kazao da ti pregovori nisu nemogući.

Može se pregovarati, ali to nam nije opcija, ima dovoljno drugih opcija“, naglasio je Radončić.

Istakao je i da se HDZ BiH ni matematički ni politički ne može izbjeći, ali je ustvrdio da Dragan Čović nikoga ne smije ucjenjivati sa izmjenama Izbornog zakona.

„Izborni zakon se mora mijenjati, ni SBB ne bi više učestvovao na izborima s ovakvim zakonom, ali u politici ne smije biti ucjenjivanja. Državni nivo je nemoguć bez HDZ-a i SNSD-a, ako imate drugu matematiku dajte nam je. SNSD je apsolutni pobjednik i ne može se zaobići na državnom nivou. Imamo obavezu da poštujmo legitimnu volju naroda i bez SNSD i HDZ nemoguće je napraviti državnu vladu“, zaključio je Radončić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije