Puljić komentirao presudu Karadžiću, a pogledajte i za čim žale bh. biskupi

Fena/Radiosarajevo.ba
Puljić komentirao presudu Karadžiću, a pogledajte i za čim žale bh. biskupi
Foto: Fena / S današnjeg pressa

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić izjavio je u četvrtak u Mostaru kako je u 2018. godini zabilježeno 10.100 katolika manje u Bosni i Hercegovini te poručio bh. vlastima da ljudima stvaraju uvjete kako bi ostali u ovoj zemlji.

"Crkva po tom pitanju ne može mnogo utjecati nego samo poticati i hrabriti sviju da se radi na uvjetima ostanka. Ali, s naše strane, mi ćemo raditi na pastoralu ohrabrenja i nade da ljudi budu spremni suočiti se s izazovima života", izjavio je kardinal Puljić novinarima nakon redovitog zasjedanja Biskupske konferencije BiH koje se 20. i 21. marta održalo u Mostaru.

O odlasku, posebice mladih, govorio je i vojni biskup ordinarij Tomo Vukšić koji se složio kako bez ozbiljnih, solidnih materijalnih uvjeta, prije svega mogućnosti sigurnog zaposlenja i primanja, uz sva druga prava koja radnik treba ostvarivati, neće biti zaustavljanja iseljavanja niti će biti izgradnje sigurnoga i pravednoga društva.

"Postavlja se pitanje je li pravedno uopće govoriti da netko ostaje ako uvjeti u kojima treba ostati nisu takvi da je njegovo dostojanstvo zaštićeno kao i njegova prava. Ako sve to nije moguće, onda je zaista opstanak i ostanak tema koja je više iluzija nego realnost", kazao je Vukšić i također pozvao vlast u BiH da radi na stvaranju materijalnih pretpostavki za ono što se zove sretan život.

Biskupi su sa žaljenjem primili na znanje uskraćivanje pristanka dijecezanskog upravitelja biskupije Gurk-Klagenfurt mons. Guggenberga u Austriji u vezi s euharistijskim slavljem na Bleiburgu. "Podržavajući priopćenje Hrvatske biskupske konferencije u svezi s tim, ističu potrebu da se, na dostojanstven način i uz poštovanje svih zakona države domaćina, nastavi moliti za tisuće nevino stradalih ljudi", ocijenili su biskupi.

Komentirao je Vinko Puljić i jučerašnju presudu Radovanu Karadžiću kojom je osuđen na doživotnu robiju.

Puljić je počeo izjavu vrlo zbunjeno, nešto tipa kako je Haški tribunal takav kakav jeste, kako ne zna šta su presudili, ali onda se malo pribrao: "Njegovo djelo ostaje, to je upitno, etnički očišćeni tereni, toliko mrtvih. Taj sud ne može nadoknaditi ono što je rat ostavio."

Pitali su ga i zašto hrvatski političari ćute.

"To nije moja nadležnost. Neka sami odgovaraju za svoja djela."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije