Bez privilegija: Dodika policija kaznila u Hrvatskoj, vozili 200 kilometara na sat

Radiosarajevo.ba
Bez privilegija: Dodika policija kaznila u Hrvatskoj, vozili 200 kilometara na sat
AA / Milorad Dodik
Povodom današnjih izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o incidentu u Hrvatskoj i o tome da mu nije potrebna pratnja kao drugim bh. zvaničnicima na putovanjima, reagiralo je i Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

"MVP BiH je dužno da informira javnost da to nije tačno, odnosno da predsjednik Republike Srpske u današnjim izjavama nije govorio istinu. Kabinet predsjednika RS-a je 12. februara uputio dopis Ministarstvu vanjskih poslova BiH, posredstvom kojeg je od institucija Republike Hrvatske zatraženo da se za putovanje predsjednika RS-a, na jednom od graničnih prelaza sa Republikom Hrvatskom "obezbjedi nesmetan prelaz, te patrola policije i policijska pratnja sa eskortom". U istom dopisu je navedeno da pratnja predsjednika Republike Srpske putuje naoružana, sa precizno navedenim serijskim brojevima oružja, kao i tačnom količinom prateće municije", ističe se u saopćenju MVP BiH.

Dodaju i da su istog dana dopis uputili Ambasadi BiH u Zagrebu, te da je on predat nadležnim institucijama u Hrvatskoj, ali da nije poznato da li su i na koji način institucije te države bile uključene u realizaciju ovog putovanja.

"Također, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je potvrdio da je tokom drugog putovanja kroz Republiku Hrvatsku službeno vozilo u kojem se on nalazio presretnuto od strane Policije RH, zbog toga što se kretalo nedozvoljenom brzinom od 200 km/h, te da je zbog toga na licu mjesta plaćena kazna predviđena za takve prekršaje", dodaje se u saopćenju.

Tim povodom, Ministarstvo vanjskih poslova BiH poziva sve državljane BiH da se, kada upravljaju motornim vozilima u drugim zemljama, pridržavaju važećih propisa, te da ne ugrožavaju živote i imovinu drugih lica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije