Bez dogovora s Vladom KS-a: Štrajk zdravstvenih radnika se nastavlja

Radiosarajevo.ba
Bez dogovora s Vladom KS-a: Štrajk zdravstvenih radnika se nastavlja
Štrajk zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo koji je počeo prošle sedmice nastavlja se nakon što nije postignut dogovor s Vladom KS-a na današnjem sastanku u Domu sindikata.

Na sastanku koji je održan u Domu sindikata, predstavnici u Sindikatu zdravstvenih radnika iznijeli su probleme zbog kojih su pokrenuli štrajk.

Premijer Vlade KS-a rekao je kako je Vlada pronašla način za povećanje satnice na 2,5 KM po satu umjesto traženih 2,75 KM, dok je predsjednik Sindikata Edo Selimić istakao kako ne odustaju od svog zahtjeva.

Nakon skoro tri i po sata pregovora, dogovor nije postignut.

Podsjećamo, zdravstveni radnici naveli su kako velike probleme imaju zbog smjernica Zavoda za zdravstveno osiguranje KS-a, te kako bi se velike uštede napravile da pacijente ne moraju stalno slati na KCUS.

"Koliko god vam povećamo plaće, bit će malo koliko naši ljekari vrijede. Ali kao premijer nikada neću staviti potpis da damo pare kojih nema", rekao je Konaković kako u budžetu Vlada ima 15 miliona KM i ne može pristati da da više zdravstvenim radnicima.

Ministrica za zdravstvo KS-a Zilha Ademaj rekla je da zamjera sindikatima jer su javnosti govorili kako već godinu dana dogovaraju s Vladom oko zahtjeva bez uspjeha.

Ademaj je rekla da su stigle prijave za odbijanje hitnih slučajeva, da su vraćena djeca sa vakcinacije iako je u regiji započela epidemija ospica.

Kako je navela Ademaj, ljekari su pozvani da odbijaju dati usluge iako nisu svi željeli štrajk, te su ekonomisti pozvani da ne obračunavaju plaće, a pravnici da ne rade svoj posao navodeći kako oni nemaju pravo da to čine..

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije