Bevanda: Pripremamo novi zakon, ali rano je govoriti da li će PDV biti povećan

E. H.
Bevanda: Pripremamo novi zakon, ali rano je govoriti da li će PDV biti povećan
Bosna i Hercegovina uskoro bi trebala dobiti novi Zakon o porezu na dodatnu vrijednost (PDV), kojim bi se trebale riješiti sve nesuglasice u vezi s postojećim zakonom iz ovog polja.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je kako je, nakon 11 godina stvoren ambijent da se donesu izmjene Zakona o PDV-u, kao jedan od načina da se poboljša poslovni ambijent i osavremeni oblast indirektnog oporezivanja.

Ipak, još uvijek je nejasno kakve će to izmjene donijeti novi Zakon o PDV-u i da li će napraviti "popravke" određenih dijelova ovog zakona, koje su građani zahtijevali.

"Želimo zakon pogodan današnjem trenutku, poslovnoj zajednici, ali i državi"

"Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH prihvatio je inicijativu za izradu novog Zakona o PDV-u i tek treba da se radi na tekstu tog zakona. U radnoj skupini, koja će kreirati ovaj zakon, osim eksperata UO UIO BiH bit će predstavnici resornih entitetskih ministarstva i Ministarstva finansija i trezora BiH, kao i privrednih komora", istaknuo je Bevanda za Radiosarajevo.ba.

Ilustracija - undefined

U pripremi novi zakon o jednom od najvažnijih poreza u BiH

Na pitanje kakve će zaista izmjene donijeti ovaj zakon, te da li preliminarno postoje neke odredbe koje bi mogle interesirati građane pojasnio nam je da je tek potrebno napraviti nacrt, koji će odrediti sve dijelove ovog zakona. Posebno su bile interesantne ranije najave u pojedinim medijima da bi moglo doći do povećanja stope PDV-a, koja sada iznosi 17 posto.

"Radi se o izradi novog zakona kako se ne bi stalno interveniralo sa izmjenama postojećeg i kako bismo došli do zakonskog okvira koji je pogodan današnjem trenutku i prihvatljiv i poslovnoj zajednici i državi koja ubire PDV. O detaljima je rano govoriti jer još ni nemamo tekst zakona i preuranjene su sve najave o povećanju ili smanjenju stopa, uvođenju novih i slično", dodao je Bevanda.

Brojni eksperti, ali i građani i privrednici nadaju se da će ovaj zakon donijeti prijeko potrebne izmjene, kao što je uvođenje diferenciranih stopa PDV-a, koje bi napokon razdvojile takozvane životne namirnice od drugih roba i usluga. Praktično gledajući, priželjkuju se manje stope PDV-a za namirnice kao što su brašno, šećer, mlijeko, ulje, voda i slične druge namirnice, što bi smanjilo cijene ovih artikala i olakšalo život siromašnijih slojeva društva.

S druge strane, privrednici se nadaju da će biti usvojeni njihovi mnogobrojni zahtjevi o izmjenama Zakona o PDV-u, posebno kada je riječ o dijelu zakona koji govori da su privrednici dužni platiti PDV do 10. u mjesecu. Njihov zahtjev je bio da se ta granica pomjeri na posljednji dan u mjesecu, a prema najavama brojnih zvaničnika takvo nešto će, najvjerovatnije, biti omogućeno novim zakonom.

novac_ilustracija_buntovi.jpg - undefined

BiH umjereno zadužena zemlja: FBiH nosi više od polovine ukupnog javnog duga države

Također, ministar Bevanda za Radiosarajevo.ba pojasnio je i ono što je veliki interes cjelokupne bh. javnosti, a to su zaduživanja kod brojnih međunarodnih kreditora, posebno ono posljednje kada je BiH od MMF-a dobila novih 145 miliona KM kredita. On je prokomentirao izjave da BiH "pada" u dužničko ropstvo, istaknuvši kako takvo nešto nije tačno.

"Ne slažem se s tom ocjenom niti postoje argumenti za takve tvrdnje. Na prijedlog Ministarstva finansija i trezora BiH donesena je strategija javne zaduženosti i već drugi put je usvojena u Vijeću ministara i odnosi se na trogodišnje razdoblje. Ovaj dokument Ministarstva urađen je u suradnji i uz saglasnost entiteta s osnovnim ciljem da se kontrolira zaduživanje. Podaci s kraja prošle godine govore da je ukupan javni dug oko 11,5 milijardi KM. Iako to zvuči kao velika brojka, BiH nije prezadužena zemlja", istaknuo je Bevanda.

Dodao je i kako je indikator javnog duga, odnosno BDP-a na kraju trećeg kvartala 2017. godine iznosio 36,2 posto, što ukazuje na to da je BiH umjereno zadužena zemlja.

"Kada je riječ o dugu entiteta ne bih komentirao njihovu strukturu, osim da moram napomenuti da entiteti imaju unutarnji dug a država ga nema. Od ukupnog javnog duga na vanjski dug odnosi se 8,03 milijardi KM ili 69,7 posto, a na unutrašnji dug 3,5 milijardi KM ili 30,3 posto. U javnom dugu FBiH učestvuje sa 52,4, RS sa 46,7, Brčko distrikt sa 0,3 i institucije BiH sa posto", zaključio je Bevanda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije