Bevanda: Nikada nisam bojkotirao sjednicu Vijeća ministara

Fena
Bevanda: Nikada nisam bojkotirao sjednicu Vijeća ministara
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Vjekoslav Bevanda

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu jednoglasno usvojilo Odluku o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period juli - septembar 2019. godine.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda je kazao novinarima da je Odluka usvojena jednoglasno, te da su i do sada instistucije funkcionirale neometano i bez posljedica, iako su mnogi najavljivali kolaps.

„Pozivam Predsjedništvo BiH da usvoji Prijedlog proračuna za 2019. godinu i da sa privremenog pređemo na redovno finansiranje“, kazao je Bevanda, podsjećajući da je u januaru jednoglasno usvojen proračun i upućen u Predsjedništvo BiH.

Napomenuo je da je Predsjedništvio BiH formalni predlagač proračuna te da „imaju pravo da ga izmijene i da sve što im se ne sviđa, a što je uradilo Vijeće ministara BiH, promijene i upute ga Parlamentu BiH“.

Bevanda je naglasio da privremeno finansiranje ima određena ograničenja, te da zbog toga govori o budžetu.

Dodao je da se to jednostavno odražava na provedbu projekata koji su važni i za lokalne zajednice i za državu i zato treba usvojiti proračun.

On je kazao da je bio „konstantan spin i zamjena teza“, te da njega to nije omatalo.

„Nikada nisam sjednicu bojkotirao. One su odgađane zato jer smo imali u Kolegiju različita mišljenja po pojedinim točkama. Ja sam ministar koji je od 174 sjednice bio prisutna na 171. Na tri sjednice ukupno od početka nisam bio prisutan“, istaknuo je ministar finansija i trezora.

Dodao je da se nikada nije bavio blokadom, te da on blokira „one koji ne postupaju po zakonu i ometaju procese“.

„Toliku količinu paušalih ocjena, predrasuda, pa u određenom dijelu osjetio sam čak i mržnje, ne mogu da shvatim gdje živim, s kim radim, a i pojedini mediji šta prenose“, kazao je Bevanda, dodajući da nikada nije ništa loše rekao, iznio ni jednu paušalnu ocjenu, te da je svoj posao radio profesionalno, na vrijeme.

Upitan do kada će biti ministar u Vijeću ministara BiH, odgovorio je da će „ostati ovdje dok se ne izabere novo Vijeće ministara BiH“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije