Bešlin o Dodiku: Vrijeme je da se zaustave oni koji se igraju vatrom na buretu baruta

Radiosarajevo.ba
Bešlin o Dodiku: Vrijeme je da se zaustave oni koji se igraju vatrom na buretu baruta

Ništa novo u nacional-populističkoj retorici Dodika, kazao je za Radiosarajevo.ba historičar iz Novog Sada Milivoj Bešlin, nakon novih zabrinjavajućih poruka predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Piše: Faruk Vele

Podsjetimo, Dodik je u intervjuu za srbijanski portal Espreso.rs ponovo na upit novinara govorio o prekrajanju granica, kazavši da neka vrsta integracije između Srbije i Republike Srpske, ali i dijela Crne Gore u budućnosti mora postojati, pokazujući i kartu te nove države.

Kada je u augustu 2017. godine upozorio da se „Srbija sprema na rat“, te da „sve sluti na još jedan krug nevolje na Balkanu“, mnogi su sa skepsom gledali Bešlinove stavove.

No, nove poruke Dodika, kao i znakovita podrška predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, dokaz su Bešlinove teze da „srpska elita želi mijenjati granice“, te da je zabrinut šta nam slijedi, a koju je iznio upravo na Radiosarajevo.ba. 

Bešlin: Srpska elita želi mijenjati granice, zabrinut sam šta nam slijedi

Kada je u augustu prošle godine upozorio da se „Srbija sprema na rat", te da „sve sluti na još jedan krug nevolje na Balkanu", mnogi su sa skepsom gledali na stavove uglednog novosadskog historičara Milivoja Bešlina. Piše: Faruk Vele Upozoravao je na sve opasnosti srpskog naconalizma, pa i Deklaraciju o opstanku Srba, svojevrsni novi Memorandum, te poruke srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i čelnika bh.

„Kako se usložnjava ekonomska situacija u Bosni i Hercegovini, a prije svega u manjem entitetu, kako je korupcija sve izraženija, represija i nasilje sve vidljiviji, tako Dodikova retorika postaje sve zapaljivija ne bi li njome prikrio krah svoje politike“, kaže nam Bešlin.

On objašnjava šta, zapravo, Dodik želi ovakvom politikom.

„Rezultat njegovih ispada i prijetnji ratom je dodatno unošenje nemira među ljude i iseljavanje u neka srećnija društva. Ukratko, države nestaju i nastaju u ratovima. Sumasišavši plan Dodika bi bio komičan da ne podrazumeva tragične posledice. Vrijeme je da se zaustave oni koji se tako otvoreno igraju vatrom na buretu baruta“. 

 Milivoje Bešlin historija Srbija Bosna i Hercegovina BiH - Srbija Milorad Dodik Aleksandar Vučić

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije