Bešlija: U BiH dramatična diskriminacija prema neratnim invalidima

Fena
Bešlija: U BiH dramatična diskriminacija prema neratnim invalidima

Diskriminacija među osobama s invaliditetom po osnovu uzroka nastanka invaliditeta u Bosni i Hercegovini je dramatična - posebno prema neratnim invalidima, istaknuto je danas na obilježavanju Svjetskog danas socijalne pravde.

Generalna sekretarka Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH Elvira Bešlija rekla je da se ta diskriminacija ne odnosi samo na novčana davanja, već je prisutna od nabavke ortopedskih i drugih pomagala do toga da na šalterima prednost imaju samo ratni vojni invalidi.

"To je nedopustivo jer su sve osobe s invaliditetom jednake bez obzira na uzrok i takvu praksu treba uporno mijenjati", navela je Bešlija.

Pomoćnik ministra rada i socijalne politike FBiH Dobrica Jonjić naglasio je da diskriminacija invalida po osnovu uzroka mora zakonski biti otklonjena da bi BiH pristupila pregovorima o članstvu u EU u oblasti socijalne zaštite.

Dodao je da iz određenih razloga zakonodavstvo ide na ruku ratnim vojnim invalidima što ne bi smio biti slučaj jer dijelovi tijela ili vid podjednako nedostaju onome koji ih je izgubio u ratu, saobraćajnoj nesreći ili na drugi način.

Jonjić je precizirao da u FBiH ima oko 200.000 osoba s invaliditetom, te da bi po novom zakonu sve one trebale biti svrstane u pet ravnopravnih grupa, da svi imaju istu osnovicu za obračun naknade i jednaka ostala prava.

Direktor Inicijative za bolju i humaniju inkluziju Žarko Papić izjavio je da povodom Svjetskog dana socijalne pravde svim građanima Bosne i Hercegovine može samo "izraziti saučešće jer žive u zemlji potpune socijalne nepravde, siromaštva, nezaposlenosti i marginalizovanosti".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije