Mostar / Bešlić: Održavanje izbora i obnova porušenih objekata prioriteti u 2018.

13. 01. 2018. u 11:39:00 Fena

Shares:0

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić u razgovoru za Fenu pozitivnom je za Grad Mostar ocijenio proteklu 2017. godinu, istaknuvši kako su prioriteti u tekućoj godini održavanje izbora, obnova porušenih objekata, podizanje čistoće u gradu i općenito kulture življenja na jednu višu razinu.

"Imajući u vidu činjenicu kako već šestu godinu Mostar funkcionira bez zakonodavne vlasti, da nema potrebitu potporu u obnovi i projektima s viših razina vlasti, kada se podvuče crta na kraju, mislim da možemo kazati kako je uprkos svim problemima i poteškoćama, ambijentu i složenim političkim prilikama u kojem radimo prošla godina za Grad Mostar bila pozitivna", kazao je mostarski gradonačelnik.

Od najznačajnijih projekata u protekloj godini, Bešlić je istaknuo projekt pročistača otpadnih voda, koji će uskoro biti pušten u rad, kao i nastavak radova na projektu izgradnje lijevoobalnog i desnoobalnog kolektora.

"Podsjetit ću kako je vrijednost kompletnog projekta izgradnje kolektora i pročistača otpadnih voda 130 miliona maraka. Također, važno je kazati da su pri kraju radovi na još jednom novom mostu preko rijeke Neretve, od vrha Avenije do Sjevernog logora, a vrijednost radova iznosi više od 11 miliona maraka. Nakon mosta u Potocima, to je drugi novoizgrađeni most preko rijeke Neretve, a deset smo ih obnovili u proteklim godinama", podsjetio je.

Napomenuo je i kako su izgrađena dva kružna toka te asfaltirana saobraćajnica koja spaja novi most s Ulicom maršala Tita.

"Nadam se da će više razine imati sluha te da ćemo uskoro uz njihovu pomoć izgraditi drugi trak navedene saobraćajnice, i da će se most i prometnice pustiti u funkciju, što je od velikog značaja za rasterećenje prometa u Mostaru", kazao je Bešlić, istaknuvši kako se grade i druge saobraćajnice u gradu, novi kružni tokovi, obnavljaju se ambulante, škole, igrališta, a u fazi realizacije je i niz manjih infrastrukturnih projekata.

Prema njegovim riječima, pozitivan signal i dobra poruka iz Mostara u 2017. godini je mostarska kandidatura za Europsku prijestolnicu kulture 2024., a također, kako je kazao, ove godine Mostar će biti puno bliže Europi jer preko Eurowingsa, najbrže rastuće europske zrakoplovne kompanije, sredinom svibnja Mostar će dirketnom zračnom vezom biti povezan s Europom.

Bešlić je podsjetio i na započeti projekt sadnje maslina u Mostaru i Hercegovini, koji je rezultat saradnje Grada Mostara i španjolske korporacije Agro Sevilla, najvećeg svjetskog proizvođača maslina.

Mostarski gradonačelnik očekuje realizaciju projekta sadnje oko hiljadu hektara maslina na području Hercegovine u sljedeće tri godine, što bi trebalo stvori preduvjete za otvaranje novih radnih mjesta.

Upitan koji je je najveći nedostatak Mostara i na što će se staviti naglasak u 2018. godini, gradonačelnik je odgovorio kako je kočnica bržeg razvoja Mostara činjenica da od 2008. nisu održani izbori te kako je jedan od prioriteta u tekućoj godini upravo održavanje izbora u Mostaru i provedba odluke Ustavnog suda BiH.

"Rješavanje statusa Grada Mostara, kao jedinog istinskog višenacionalnog grada, bit će pravi pokazatelj demokratskih vrijednosti u BiH, jer ovaj način kako sada radimo, bez zakonodavne vlasti, iznimno je kompliciran i zahtjeva puno truda, energije i kompromisa", poručio je Bešlić.

Prema njegovim riječima, u 2018. godini mora se više poraditi i na uklanjanju i obnovi porušenih objekata koji više od 20 godina nakon završetka rata nagrđuju sliku grada.

"Tu je i pitanje komunalne djelatnosti i podizanje čistoće u gradu te općenito kulture življenja na višu razinu, ali to samo možemo ostvariti zajedničkom saradnjom", naglasio je.

Građanima Mostara Bešlić je poručio da više vole i rade za svoj grad jer, kako je kazao, samo takvim odnosom Mostar će svima biti ugodnije i ljepše mjesto življenja.

"Svojim sugrađanima želim poručiti da svi zajedno moramo više voljeti i raditi za naš grad. Voljeti ga ne samo retorički, već na način da ne lomimo nove klupe, ne razbijamo javnu rasvjetu, ne odlažemo smeće na zelene površine i u naše lijepe rijeke Radobolju ili Neretvu. Samo takvim odnosom Mostar će svima postati ugodnije i ljepše mjesto življenja. Moramo se truditi kreirati ozračje koje će privući investicije i na taj način dati šansu mladima da se zaposle, osnuju porodice, ostanu i žive od svoga rada u najljepšem gradu u BiH", poručio je Bešlić.

NEMA KOMENTARA