Bešlić o mostarskom budžetu: Potrebe ogromne, novca malo

Fena
Bešlić o mostarskom budžetu: Potrebe ogromne, novca malo
Planirani prihodi i primici u Nacrtu mostarskog gradskog budžeta za 2018. godinu iznose 46,8 miliona maraka, što je za oko sedam miliona manje u odnosu na ovu godinu, rečeno je na današnjoj javnoj rasprava o Nacrtu budžeta.

U izjavi za medije mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić kazao je kako su "potrebe ogromne, a novca je malo".

"Mi smo ove godine izašli s Nacrtom od 46,8 miliona konvertibilnih maraka, što je otprilike za 7 miliona manje u odnosu na rebalans 2017. Razlozi su vrlo jednostavni. Mi do danas nemamo nikakvih obećanih grantova, dok su u protekloj godini grantovi iznosili više od 7 miliona maraka", kazao je Bešlić.

Tokom javne rasprave Marin Bago iz Udruge "Futura", koja implementira projekt "Pravo na grad", ukazao je na problem netransparentnosti kada je u pitanju komunalna potrošnja, istaknuvši da je za tu namjenu u proteklih osam godina izdvojeno 67 miliona maraka gradskog novca.

Gradonačelnik Bešlić odgovorio je kako Grad Mostar ima plan zajedničke komunalne potrošnje, kao i gradske službe koje kontroliraju provedbu tog plana.

"Postoje službe u Gradu koje kontroliraju sve što se realizira i stavljaju svoj potpis. Ništa se nije platilo što nije ugovoreno kroz taj plan. Ima nekih manjkavosti jer katastarski plan zelenih površina nije dopunjavan nakon proširenja zelenila u gradu, ali to se sada čini i prije nove godine sve će biti završeno", poručio je mostarski gradonačelnik.

Predstavnik Koordinacije srpskih udruženja naveo je kako u budžetu nije vidljiv niti jedan projekt vezan za srpski narod u Mostar, a gradonačelnik Bešlić obećao je kako će se to uzeti u obzir.

"Grad Mostar jedini je pravi i istinski multietnički grad i mi želimo podržati svaku populaciju u ovom gradu", kazao je Bešlić.

Što se tiče obnove u ratu porušenih objekata, kojih i 22 godine nakon završetka rata ima u velikom broju, Bešlić je kazao da je obnova ruševnih objekata u ingerenciji države.

"Na žalost, država u posljednjih pet godina nije uložila niti jednu marku za saniranje ruševina u Mostaru, dok je u zadnjih deset godina Grad Mostar izdvojio za sanaciju ruševina preko 7 miliona maraka vlastitih sredstava", kazao je Bešlić.

Što se tiče same procedure usvajanja gradskog budžeta, zbog nepostojanja Gradskog vijeća konačan prijedlog proračuna bit će upućen Parlamentu Federacije BiH koji ima rok do 31. marta izjasniti se.

Mostarski gradonačelnik nada se kako u Federalnom parlamentu neće biti zapreka te da će budžet biti usvojen kao i prethodnih godina.

"Građani Mostara ne smiju biti taoci ove situacije tako da vjerujem da će prevladati razum", poručio je gradonačelnik Bešlić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije