Berton za Radiosarajevo.ba: Prestati s diskriminacijom djece u obrazovanju

Amil Dučić
Berton za Radiosarajevo.ba: Prestati s diskriminacijom djece u obrazovanju
Novoimenovani šef misije OSCE-a u BiH Bruce Berton izjavio je u intervjuu za Radiosarajevo.ba da ova misija s velikom pažnjom prati dešavanja u Kiseljaku, gdje je u posljednje vrijeme bilo međunacionalnih tenzija.

"Jedna od naših najvećih prednosti ogleda se u činjenici da imamo veliku mrežu terenskih kancelarija širom države, što nam omogućava da održavamo redovne kontakte sa ključnim sagovornicima. Nadležne institucije i školski menadžment moraju osigurati da sva djeca imaju iste uslove za učenje. Kvalitetno obrazovanje bez diskriminacije i segregacije mora biti prioritet za sve u BiH, a nadležni organi dužni su to i osigurati. Unapređenje uslova u obrazovanju i pružanje kvalitetnog obrazovanja svakom djetetu apsolutno je neophodno za budućnost ove zemlje. Djeca imaju pravo na bolje sutra", kazao je Berton.

Ističe da Misija OSCE-a snažno osuđuje sve incidente motivirane mržnjom.

"U mojim uvodnim sastancima sa poglavarima vjerskih zajednica u BiH, naglasio sam važnu ulogu koji vjerski službenici imaju u promoviranju tolerancije i povjerenja u svojim lokalnim zajednicama. Upozorio bih da se u ovom slučaju ali i u drugim sličnim okolnostima, svi pokušaju uzdržati od izjava ili iznošenja različitih kvalifikacija prije okončanja istrage, jer bi time moglo doći do narušavanja povjerenja i odnosa stvorenih između pripadnika različitih naroda", rekao je on.

Radiosarajevo.ba: Kako Vi gledate na činjenicu da se OSCE i dalje mora baviti pitanjima kao što su segregacija i apartheid u obrazovanju u BiH?

Berton: Bosna i Hercegovina se i dalje suočava sa mnogobrojnim izazovima na polju obrazovanju, a poboljšanja u ovoj oblasti su, nažalost, i spora i malobrojna. Diskriminacija u sistemu obrazovanja, koja je prisutna i u Federaciji i u Republici Srpskoj, nanosi štetu najdragocjenijem resursu ove zemlje – njenoj djeci i omladini. Ove pojave predstavljaju kršenje međunarodnih standarda i tinjajuću prijetnju po sigurnost.

Od ogromne je važnosti pronaći dugoročna rješenja, što sam i istakao prilikom nedavno održanih sastanaka sa federalnom ministricom obrazovanja i nauke, Elvirom Dilberović, te ministrom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona, Rašidom Hadžovićem. Misija OSCE-a u BiH je ovdje kako bi pružila podršku, ali zadatak lidera ove države je da uklone politiku iz obrazovanja. Djeca BiH su budući lideri ove zemlje, a naša je obaveza da ih pripremimo za 21. vijek.

Radiosarajevo.ba: Referendum u RS je ponovo tema jer je odluka objavljena u Službenom glasniku RS. Američka ambasadorica je rekla da tu odluku treba otkazati a ne samo suspendovati je. Smatrate li da vlasti RS kod ovog pitanja definitivno trebaju povući ručnu kočnicu?

Berton: Iskreno govoreći, referendum odvlači pažnju od stvarnih problema sa kojima se građani BiH suočavaju svakoga dana. Referendumi neće doprinijeti napretku zemlje, već će samo izazvati negativnu retoriku sa svih strana, a to može donijeti samo štetu. Negativna politička retorika podjela neprihvatljiva je u izbornoj godini, ili u bilo kojoj drugoj godini, i za nju nema mjesta u društvu BiH. Dvadeset godina nakon rata, u središtu pažnje bi trebalo da budu biti suživot i saradnja, u interesu napretka i zajedničke budućnosti.

Radiosarajevo.ba: Burna su dešavanja bila u Narodnoj skupštini RS. Blokada opozicije, intervencija policije. Čini se da posljednja riječ ovdje još nije izgovorena. Najavljuje se istraga. Opozicija tvrdi da su prekršena prava poslanika?

Berton: Misija OSCE-a u BiH zabrinuta je zbog nedavnih dešavanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Nedavno sam se sastao sa predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti u Republici Srpskoj i sa njima razgovarao o aktuelnim problemima. Tom prilikom sam istakao da snaga demokratskih institucija počiva na procesu odlučivanja uz razmatranje stavova svih poslanika zakonodavnog tijela, ali i puno poštivanje procedura o radu tog zakonodavnog tijela. Kontinuiran politički dijalog predstavlja okosnicu demokratije, a njegov nastavak je neophodan i u vrijeme kada postoje neslaganja. Pozivamo sve strane da nastave raditi u najboljem interesu građana Republike Srpske.

Radiosarajevo.ba: I na ovoj funkciji (šefa Misije OSCE-a u BiH) zatiče Vas neriješeno pitanje izbora u Mostaru. Grad je definitivno talac političkih interesa – doduše to ste možda doživjeli i u OHR-u?

Berton: Građani Mostara, nažalost, nisu imali mogućnost da glasaju za gradonačelnika ili za vijećnike Gradskog vijeća od 2008. godine. Glasanje je temeljno ljudsko pravo. Na primjeru Mostara vidimo kako jedan cijeli grad i svi njegovi građani mogu postati žrtve nedostatka političke volje i dijaloga. Iako je bilo nekih prijedloga i pokušaja prevladavanja postojeće situacije u Mostaru, nije bilo stvarne spremnosti na pregovore. Veoma je važno da politički lideri pronađu rješenje koje će omogućiti građanima Mostara da ostvare svoje demokratsko pravo na izbor vlastitih predstavnika.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije