Beogradski sud: Željku Budimiru dvije godine zatvora za zločin u Ključu

Radiosarajevo.ba
Beogradski sud: Željku Budimiru dvije godine zatvora za zločin u Ključu
Foto: Freeimages / Ilustracija

Sud u Beogradu osudio je Željka Budimira na dvije godine zatvora zbog napada i pljačkanja jednog civila u novembru 1992. u opštini Ključ.

Beogradski Viši sud je proglasio Budimira krivim jer je u selu Rejzovići (opština Ključ) u novembru 1992. godine pretukao jednog civila i ukrao mu novac.

Sud je, međutim, Budimira oslobodio optužbi za učešće u ubistvima supruge i majke tog Bošnjaka, javlja BIRN BiH.

Prema optužnici, Budimir i još dvojica vojnika su 21. novembra 1992. godine oko 23.00 sata provalili u kuću Aleta Štrkonjića u Rejzovićima, te ga potom pretukli i nanijeli mu ozljede nožem. Štrkonjić je, prema optužnici, vojnicima dao novac koji su tražili – tačnije nekih 5.800 njemačkih maraka – a potom je pobjegao. Jedan od dvojice vojnika koji su bili s Budimirom, prema optužnici, prišao je Štrkonjićevoj supruzi Fatimi, izvukao pištolj i pucao joj u glavu, a onda nožem ubio njenu majku Fatu Koljić.

Sud je oslobodio Budimira optužbi za učešće u tim ubistvima, pri čemu je sutkinja Vinka Beraha Nikčević rekla da nema dovoljno dokaza da ga osudi.

"Tužilac nije opisao koje je radnje Budimir poduzeo s ciljem da liši Fatimu Štrkonjić i Fatu Koljić njihovih života, tako da se ne može utvrditi koje je radnje poduzeo koje su doprinijele njihovom lišavanju života", kazala je Beraha Nikčević.

Sutkinja je rekla da je određena dvogodišnja kazna zatvora jer je Budimir bio mlad u momentu počinjenja zločina, a sada ima troje djece, te zato što je od događaja proteklo mnogo vremena.

U optužnici nije navedeno kojoj je vojnoj grupi ili jedinici optuženi pripadao.

Kantonalni sud u Bihaću je 2014. godine drugu dvojicu učesnika, Predraga Bajića i Mladenka Vrtunića, osudio za ubistva dvije žene i napad na Štrkonjića.

Pošto Budimir živi u Srbiji, njegov je predmet prebačen u Beograd, gdje mu je suđenje započelo u aprilu 2018. godine.

Ovo je prvostepena presuda, protiv koje je dozvoljena žalba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije