Belka Elezović, Bošnjakinja iz Dubrovnika u borbi za Europski parlament

Radiosarajevo.ba
Belka Elezović, Bošnjakinja iz Dubrovnika u borbi za Europski parlament
Foto: Dubrovnik Press / Belka Elezović

Među kandidatima iz 28 država članica Europske unije, na izborima za Europski parlament koji će se održati u nedjelju (iako će u Holandiji i Velikoj Britaniji građani na birališta izaći već danas) naći će se i ime Belke Elezović.

Piše: Faruk Vele

Predsjednica GO HSLS-a Dubrovnik 10. je kandidatkinja na europskoj listi te stranke.

Ova Bošnjakinja iz Dubrovnika, kao da je u sebi objedinila Jugoslaviju u malome. Iz porodice porijeklom iz Sandžaka, Elezović je rođena u Skoplju, u današnjoj Sjevernoj Makedoniji. Odrasla je i školovala se u Sarajevu, gdje je diplomirala politologiju na Fakultetu političkih nauka i stekla prva politička iskustva.

Život ju je odveo u Dubrovnik gdje živi i radi već dugi niz godina. Između ostalog, bila je angažirana u hrvatskim i regionalnim medijima. Uporna i radišna, ova majka troje djece (Nejle Hatidže, Imrana i Iman) iz sretnog braka sa Senadom Elezovićem, danas je prepoznatljiva u medijskom, političkom, kulturnom i društvenom životu grada izuzetne historije, a posebno među članovima brojne dubrovačke bošnjačke zajednice.

U utrku za Europarlament opredijelila se na inicijativu vrha svoje stranke.

Belka Elezović - undefinedFoto: Promo: Belka Elezović
Ukoliko dobije šansu, veli u razgovoru za Radiosarajevo.ba, s ponosom će u institucije EU unijeti Cvijet Srebrenice, simbol genocida i stradanja bošnjačkog naroda, koji uvijek nosi.

"Na listu za Europarlament predložio me je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor, što je za mene predstavljalo izuzetnu čast. Posebice ako uzmemo u obzir da sam od svih kandidatkinja na svim listama za EU Parlament jedina Bošnjakinja, muslimanka. Ono što sigurno znam jeste da ako uđem u Europski parlament da neću šutjeti. Borit ću se na svaki mogući način za sve ono što je dobro za Hrvatsku i za njene građane, a posebno za svoje Bošnjake, koji su mi trenutno izuzetna podrška. Svi oni koji me poznaju znaju da sam po prirodi veliki borac, pa ću se tako nastaviti boriti za pravdu, istinu i bolje sutra", kaže Elezović koja ne zaboravlja ni Bosnu i Hercegovinu.

Smatra da je krajnje vrijeme da se stane u kraj "prodavačima magle" i zato ne želi iznositi obećanja za koja nije potpuno uvjerena da će ih biti u prilici ispuniti, ali može obećati da će se do kraja zalagati za vrijednosti u koje vjeruje.

"Iz tog razloga sam se i uključila u politiku. Nisam željela biti više pasivni promatrač, već idem pokušati nešto promijeniti, učiniti nešto dobro za sadašnje i sve buduće generacije. Zato glasajte na listi broj 13 za Belku Elezović pod brojem 10", poručila je Elezović.

U HSLS se uključila prije dvije godine, gdje je bila i kandidat za lokalne izbore, a trenutno je predsjednica HSLS Dubrovnik i potpredsjednica HSLS Dubrovačko-neretvanske županije.

Upitana o očekivanjima iz te stranke na izborima u nedjelju, Elezović je kazala:

"Sve te ankete pokazuju jednu sliku, a na kraju dobijemo posve drukčije rezultate. Lijepo je nadati se i očekivati i mi se iskreno nadamo da ćemo dobiti jednog zastupnika u novom sazivu Europarlamenta. Velika je konkurencija, veliki broj stranka odlučio se natjecati na ovim izborima, a izlaznost je mala i to je veliki problem, ali mi radimo, na terenu smo, ne dajemo lažna obećanja, a na građanima je da nam daju povjerenje", poručila je Elezović.

Podršku Belki Eelzović dao je i Zećir Ramčilović, jedan od predstavnika Bošnjaka u makedonskom Sobranju, pozivajući sunarodnjake iz Hrvatske da ukažu povjerenje kandidatkinji HSLS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije