Bećirović: Insistirat ću na uspostavi evropskog obrazovnog sistema

Radiosarajevo.ba
Bećirović: Insistirat ću na uspostavi evropskog obrazovnog sistema
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Denis Bećirović

Povodom nastavka antievropske politike segregacije i diskriminacije u školskim sistemima u Bosni i Hercegovini, poznatog i kao sistem "dvije škole pod jednim krovom", oglasio se Denis Bećirović, kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Heregovine, saopćeno je iz SDP-a.

"Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine je 2014. godine donio odluku o zabrani ovakve vrste diskriminacije u školama, ali je presuda ostala mrtvo slovo na papiru. Ništa ne smije biti jače od pravosnažnih sudskih presuda i pravde. Neophodno je zaštititi i pravo na ravnopravno korištenje bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika, odnosno ćirilice i latinice, ali da se mjere zaštite ovog prava ne smiju provoditi na način da dovode do segregacije. Posebno je sramotna praksa u školama u bosanskohercegovačkom entitetu RS, u kojem se čak zabranjuje upotreba bosanskog jezika koji je ustavna kategorija", rekao je Bećirović i dodao:

"Ne postoji nikakva smetnja da djeca u Stocu ili Mostaru uče bosanski i hrvatski jezik, a da uče da im je Sarajevo glavni grad. Isto važi i za đake u Banja Luci, Konjević Polju i Srebrenici. Napominjem da je promicanje bosanskohercegovačke državotvorne svijesti u obrazovanju zakonska obaveza u skladu sa Okvirnim zakonom o osnovnom i srednjem odgoju i obrazovanju BiH. Problem nastaje kada se zakon zanemaruje i krši, pa jedni uče da im je glavni grad Sarajevo, a drugi da je to Zagreb ili Beograd. Pritom, nastavnici i cjelokupan sistem koji djecu uči da žive u segregaciji se finansira novcem svih građana države Bosne i Hercegovine," istaknuo je Bećirović i nastavio:

"Pozivam nadležna ministarstva i vlade da preduzmu sve neophodne mjere kako bi se dokinuo aparthedni sistem kakav više ne postoji ni u Africi, a kamoli u Evropi. Ukoliko se ne pristupi hitnoj implementaciji presuda, lično ću u svojstvu člana Predsjedništva BiH podnijeti krivične prijave zbog neprovođenja sudskih presuda protiv odgovornih na svim razinama, a od Visokog predstavnika ću tražiti da krivce hitno sankcioniše, od direktora škola pa do načelnika i ministara. Na koncu, ako Visoki predstavnik ikada više treba reagovati, onda je to ovaj slučaj brutalne diskriminacije djece i uskraćivanja njihovih temeljnih prava", zaključio je Bećirović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije