Bećirović: Hrvatska Bošnjake prikazuje kao islamsku prijetnju "kršćanskoj" Europi

Radiosarajevo.ba
Bećirović: Hrvatska Bošnjake prikazuje kao islamsku prijetnju "kršćanskoj" Europi
Foto: Ifimes / Zijad Bećirović

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, dr. Zijad Bećirović, kazao je u razgovoru za Radiosarajevo.ba, a komentirajući aferu "Špijuni" u kojoj su hrvatski obavještajci nastojali vrbovati bh. građane za prebacivanje oružja i podmetanje u mesdžide radi pokušaja međunarodne kompromitacije BiH, "kako uopće ne iznenađuje ponašanje i djelovanje hrvatskih obavještajnih službi".

Piše: Faruk Vele

"Jer su te iste službe tijekom rata u Bosni i Hercegovini novačile i omogućavale dolazak znatnog broja tzv. islamskih ratnika u BiH. Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović već nekoliko godina promovira jednu takvu retoriku, a ona je na čelu hrvatske obavještajne zajednice zajedno sa premijerom Hrvatske. Aktualni hrvatski državni vrh na čelu sa predsjednicom Grabar-Kitarović sustavno radi protiv Bosne i Hercegovine, a posebice protiv Bošnjaka koje pokušava i već prikazuje kao tobožnju islamsku prijetnju „kršćanskoj“ Evropi, ali i svijetu", govori Bećirović za Radiosarajevo.ba.

On komentira da, "na svu sreću vodeće sigurnosno-obavještajne agencije, posebice američke puno bolje od svih znaju šta se događa u BiH".

"Ali i u Hrvatskoj u kojoj je u usponu rastući fašizam, antisemitizam i pokušaji revizije povijesti. Hrvatska agenturna mreža u BiH i regiji je kapilarno prisutna i predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti ne samo BiH nego i drugim državama regije", naglasio je on.

Ukoliko se sve potvrdi, pitali smo Bećirovića, kakve bi posljedice po odnose BiH i Hrvatske i uopće u regionu mogao da ima ovakav pokušaj obavještajnih službi RH?

"Potpuno je jasno da se moraju na novo definirati odnosi između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, jer Bosna i Hercegovina nije kondominij, svojih susjeda nego suverena i nezavisna država. Posljedice su, da je Hrvatska izgubila ugled ali i povjerenje većeg dijela stanovništva BiH i bilo bi najbolje da se ne upliće i ne pokušava biti patron pri ulasku Bosne i Hercegovine u EU i NATO, jer je tu svoju šansu svojim dosadašnjim ponašanjem i djelovanjem propustila i prokockala", kazao je Bećirović.

Zanimljivo je da pripadnici hrvatskih službi jednoj od osoba prijete dostavljanjem svojih „saznanja“ službama iz Slovenije, ukoliko ne pristane na saradnju. Bećirović je komentirao moguće reakcije Slovenije.

"Slovenija je dulji period ne bavi intenzivno Zapadnim  Balkanom. Ne možemo očekivati reakciju Slovenije na puno važnija pitanja za nju, a kamo li za ova „saznanja“. Ovdje je problem u tome što je Hrvatska članica EU i NATO, koje su ozbiljne asocijacije u kojima se Hrvatska ponaša neozbiljno odnosno zloupotrebljava svoje članstvo za djelovanje protiv Bosne i Hercegovine posebice protiv Bošnjaka i to se mora jasno i javno reći, ali i osuditi te spriječiti takvo djelovanje za ubuduće", zaključio je Bećirović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije