Batlak: Puštanje Valentina Ćorića je uvreda za žrtve!

Radiosarajevo.ba
Batlak: Puštanje Valentina Ćorića je uvreda za žrtve!
Arhiv / Edin Batlak

Predsjednik Nadzornog odbora Udruženja logoraša Mostar Edin Batlak nazvao je sramnom odluku Međunarodnog mehanizma za kaznene sudove, koji je nasljednik Haškog tribunala, da pusti osuđenika za ratne zločine Valentina Ćorića na prijevremenu slobodu, a nakon što je izdržao dvije trećine kazane.

Piše: Faruk Vele

Podsjetimo, Ćorić, bivši minstar unutrašnjih poslova tzv. Herceg-Bosne i zapovjednik Vojne policije HVO-a, u novembru 2017. osuđen je na 16 godina zatvora, ali je ostao u sudskom pritvoru u Scheweningenu i nije bio upućen na izdržavanja kazne u neku treću državu.

Haški tribunal je donio odluku o Ćorićevu puštanju i on će avionom iz Amsterdama u 13.30 sati sletjeti na Aerodromu u Zagrebu, rekao je Hini izvor blizak Čorićevoj odbrani.

To je vrijeđanje žrtava i sramota. Najteži zločini protiv čovječnosti ne smiju biti predmetom pomilovanja jer to je loša poruka i velika prevara žrtava i pravde. Takva praksa je loša praksa koja u suštini derogira presude i sud. Štaviše, takva praksa je ukalkulisana i u djelovanje odbrane zločinaca i time se nagrađuju zločinci. Ovo je hipokrizija sudstva!“, kazao je Batlak za Radiosarajevo.ba.

Prema njegovim riječima, takav bi morao biti stav prema osuđenima za ratne zločine, ma ko oni bili i kako se zvali.

Zločin je zločin i počinioci ne zaslužuju milosrđe, bez obzira na ime počionica jer je zlo univerzalna kategorija. Jer, sad još predstoje svečani dočeci i daljnje veličanja zla. Oni koji veličaju zločin neka se zamisle i sebe pokušaju vidjeti u poziciji žrtve i sve će im se samo kazati“, zaključio je Batlak.

U odluci o puštanju navedeno je kako su Ćoriću zabranjeni kontakti sa svjedocima, žrtvama i nastupi u medijima, ali ne i dolazak u BiH.

Ovo je po prvi put da su nekom od osuđenika koji izlazi na prijevremenu slobodu, uvedene mjere zabrane. To je donekle utjeha žrtvama tzv. Herceg-Bosne, posebno onima u Mostaru, koji su prošlog ljeta insistirali – čini se uzaludno -  da Ćorić ne bude pušten na prijevremenu slobodu.

Haški sud osudio je na ukupno 111 godina zatvora šestoricu bivših zvaničnike Herceg-Bosne zbog ratnih zločina počinjenih nad Bošnjacima 1993. i 1994. tokom rata u BiH.

Krivima je proglasio premijera Jadranka Prlića, ministra obrane Brunu Stojića, načelnike Glavnog stožera HVO-a generala Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića te ministra unutrašnjih poslova Valentina Ćorića i voditelja Ureda za zatočeničke centre Berke Pušića, čovjeka koji je bio odgovoran i za logore u tzv. Herceg-Bosni.

Sud je utvrdio postojanje „udruženog zločinačkog pothvata“ u kojega su bili uključeni i hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak te načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske Janko Bobetko s ciljem „etničkog čišćenja nehrvata i pripojenja dijela teritorija BiH Hrvatskoj“.

Na izricanju presude osuđeni zločinac Slobodan Praljak ispio je otrov i preminuo od posljedica trovanja cijankalijem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije