Banjalučki policajac razmješten pa suspendovan, stupio u štrajk glađu

F. Z.
Banjalučki policajac razmješten pa suspendovan, stupio u štrajk glađu
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Grupa "Pravda za Davida" ispred VSTV-a

V. B. (podaci poznati redakciji) je policajac MUP-a RS koji je donedavno radio u Banjoj Luci, ali je premješten u Kotor-Varoš zbog toga što se nekoliko puta u civilu pojavio na skupovima grupe Pravda za Davida.

V. B. je nedavno, vraćajući se s dužnosti iz Kotor-Varoši pozdravio članove grupe Pravda za Davida, a ubrzo nakon toga pozvan je na razgovor u stanicu, uručen mu je prekršajni nalog, suspendovan je i ostao bez pola svojih primanja. Nakon ovog poteza MUP-a odlučio se stupiti u štrajk glađu.

"Čovjek je policajac, zaposlen je aktivno u banjalučkom MUP-u. On je prethodnih mjeseci dolazio u civilu na skupove. Predstavio mi se tada kao policajac, rekao da je na trgu zbog toga što zna šta se dešava u MUP-u RS. Brzo nakon toga on je premješten u Kotor-Varoš. Prije par dana prišao nam je čovjek dok smo bili u parkiću, policajac je prišao iz Gospodske. Bilo je zanimljivo jer su se ljudi prepali, pomislili su 'šta sada želi policajac'. Čovjek nam je prišao i pozdravio se.

Bio je u uniformi jer se vraćao iz Kotor-Varoši i zbog toga je bio u Banjoj Luci. Došao je autobusom i čekao drugi autobus, te je prišao da nas pozdravi. Mi smo mu dali veliku podršku i aplauz. Sutradan mi je rekao da je dobio poziv da se javi u stanicu Centar. Pošto je nešto lošijeg imovinskog stanja, zamolio je nas za advokata. Sutradan je otišao sa advokatom do stanice Centar i oni su mu izdali nalog za remećenje javnog reda i mira.

U nalogu piše da se pozdravio, digao ruku pod uglom od 70 stepeni i rekao 'Pravda za Davida'. Time je po mišljenju policije narušio javni red i mir. On nije prihvatio nalog, a isti taj dan dobio je rješenje o suspenziji i 55 posto manju platu. To će trajati dok se ne završi disciplinski postupak. Potom se nažalost odlučio da stupi u štrajk glađu", rekao je Ozren Perduv za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije