Banjalučanke uvrijeđene Viber stikerom: Kao da smo roba u ponudi turistima

Fena
Banjalučanke uvrijeđene Viber stikerom: Kao da smo roba u ponudi turistima
Foto: Viber / Uvredljivi stiker

Fondacija Udružene žene Banja Luka osuđuje odluku Grada Banja Luka da u okviru Viber paketa stikera o tom gradu uvrsti stiker koji, kako je saopćeno, na uvredljiv i seksistički način predstavlja žene Banje Luke, s namjerom da dodatno promovira Banju Luku kao otvoren grad i time upotpuni turističku ponudu.

"Kao oganizacija koja se preko 20 godina bavi zaštitom ženskih ljudskih prava i ravnopravnosti spolova ukazujemo da korištenje urbanih mitova sa seksističkim porukama promoviše žene Banje Luke kao robu koja je u otvorenoj ponudi turistima, što je uvredljivo i diskriminatorno za sve građanke Banje Luke", navodi se u saopćenju.

Traže od Grada Banja Luka da hitno ukloni promotivnih materijal iz stiker Viber paketa, kao i iz svih pratećih kampanja te da se javno izvini svim građankama Banje Luke zbog, kako se dodaje, seksističke i uvredljive slike o građankama ovog grada.

Među stikerima je i onaj na kojem ispod lika žena napisano "Ovdje je 7/1".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije