Gradnja objekta IDDEEA-e upitna: Banja Luka uštedjela državi BiH 1,4 miliona KM

N. K.
Gradnja objekta IDDEEA-e upitna: Banja Luka uštedjela državi BiH 1,4 miliona KM
Glas Srpske / Slobodan Stanarević

Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) nakon što je građevinsku dozvolu na rok od tri godine za gradnju objekta u Banjoj Luci dobila još u novembru 2014. godine, a isti nije izgradila, suočila se s mogućnošću gubitka 1,4 miliona KM zbog isteka građevinske dozvole.

Međutim, da ne bi došlo do nepotrebnog trošenja novca građana BiH, usljed činjenice da za tri godine nije počela izgradnja ovog više od 22 miliona KM vrijednog objekta za koji je novac osiguran, pobrila se banjalučka Gradska uprava, koja će bez bez dodatnih troškova izdati novu dozvolu.

Ovu informaciju za Radiosarajevo.ba potvrdio je Slobodan Stanarević, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Gradske uprave Banja Luka.

"S obzirom na važnost ove državne institucije, kao i politike realizacije projekata kojima se pokušava riješiti pitanje smještaja državnih agencija, odnosno gradnja sjedišta umjesto iznajmljivanja prostora koja se sprovodi na državnom nivou, odlučili smo izdati novu građevinsku dozvolu bez dodatnih troškova po IDDEEA", objašnjava nam Stanarević.

Slobodan Stanarević - undefined

Slobodan Stanarević

Prema njegovim riječima, nova građevinska dozvola također će biti važeća za period od tri godine, a u banjalučkuj Gradskoj upravi se nadaju da će se napokon prevazići svi administrativni problemi nastali oko projekta izgradnje ove zgrade za IDDEEA-u, te da će u što skorijem vremenu napokon raspisat tender za izvođača radova.

Ono što je zanimljivo za ovaj projekt izgradnje zgrade IDDEEA, koji u protekle godine nije, jeste da za njega imaju osigurana sredstva u visini od 22 miliona KM. Također, nakon što je prvi tender za izvođača radova koji je bio raspisan u 2015 godini poništen usljed žalbi, ne raspisivanje novog nakon toga pravdano je time da Vijeće ministara BiH treba da izmijeni svoju raniju odluku o gradnji sjedišta IDDEEA, koja je donesena još 2010. godine.

Naime, ta odluka izgradnju zgrade IDDEEA definiše kao projekat za kapitalna ulaganja i usvojena je za period od 2011. do 2014. godine, a kako u tom periodu ništa nije urađeno neophodno je da se napravi nova odluka i rok definiše na period od 2016. do 2020. godine.

Ipak, kao dodatni problem kasnije se pojavio i problem vlasništva nad zemljištem bivše kasarne u Trapistima koje je dodijeljeno Vladi RS, a koja je IDDEEA taj prostor ustupila na korištenje bez naknade i to na period od 99 godina, pa je ova državna institucija umjesto da gradi objekat na toj lokaciji nedavno promijenila svoju lokaciju i iz zgrade koja se nalazi nedaleko od zgrade Vlade RS preselila se u nekadašnje prostorije Centralne banke u zgradi Ekvator u centru Banje Luke.

Pojedine informacije, koje su se pojavile u medijima iz manjeg bh. entiteta, govore da je moguće da IDDEEA čak i kupi poslovne prostore u Banjoj Luci, ali će joj za to biti neophodna saglasnost Vijeća ministara BiH.

Podsjećamo, Vijeće ministara BiH ovaj problem koji se veže za IDDEEA-u nije želio da razmatra, te je ova tačka nekoliko puta do skidana sa sjednica dnevnog reda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije