Banja Luka: Rodila mrtvu bebu nakon silovanja

Radiosarajevo.ba
Banja Luka: Rodila mrtvu bebu nakon silovanja
MUP RS / Policija, MUP RS
Šokantna dojava o mrtvoj bebi pronađenoj u automobilu podigla je banjalučku policiju na noge. Dojava je Policijskoj upravi Banja Luka upućena 8. septembra oko 23.30 sati.

"U pozivu policiji navodilo se da se u automobilu parkiranom u prigradskom naselju Prijakovci kod Banje Luke nalazi mrtva beba, te da okolnosti smrti nisu poznate", otkriva za EuroBlic izvor blizak policiji.

Odmah je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka i upućena je patrola koja je utvrdila da se u automobilu porodila Banjalučanka M. V. (34) i da je beba umrla tokom poroda.

"S obzirom na to da se radilo o osobi koja je u kategoriji nemoćnih lica pokrenuta je istraga da se utvrdi ko je otac bebe, odnosno da se utvrdi da li se u konkretnom slučaju radilo o silovanju što je na kraju, nažalost i potvrđeno", naveo je izvor istrage.

Zbog obljube nad nemoćnim licem, odnosno Banjalučankom koja je rodila mrtvu bebu uhapšen je Dragan Ćurguz (21) iz Banje Luke. Ćurguz je tokom kriminalističke obrade u Policijskoj upravi Banja Luka priznao da je počinio obljubu nad M. V. nakon čega je pušten da se brani sa slobode.

Iz PU Banja Luka je za EuroBlic kratko potvrđeno da će protiv osumnjičenog u narednom periodu biti podnesen izveštaj Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka. Beživotno tijelo bebe je po naredbi dežurnog tužioca upućeno na obdukciju u Zavod za sudsku medicinu RS-a gde je konstatirano da je uzrok smrti bebe bilo gušenje.

Djevojka se počela porađati u kući, te je otac odmah u autu povezao do Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske, ali je već bilo kasno.

"Porođaji kada beba krene napolje sa nogicama su teški i kada se rade u bolničkim uvjetima, a ne u uvjetima u kojima se porodila ta djevojka", naveo je izvor istrage.

Navodi kako će u narednom periodu uz pomoć DNK analize biti utvrđeno ko je pravi otac djeteta. Banjalučanka M. V. je nakon teškog poroda prevezena u Univerzitetsko-klinički centar RS-a, gdje je zadržana na liječenju.

Zatvorska kazna

Krivični zakon Republike Srpske je za obljubu nemoćne osobe zaprijetio kaznama od dvije do maksimalno deset godina zatvora.

"Ko nad drugim licem izvrši obljubu ili s njom izjednačenu spolnu radnju iskoristivši duševno oboljenje, nedovoljnu duševnu razvijenost, duševnu poremećenost, nemoć ili kakvo drugo stanje tog lica uslijed kojeg ono nije sposobno za otpor, kaznit će se kaznom zatvora od dvije do 10 godina", navodi se u KZ-u RS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije