Banja Luka: Rekao policajcima RS-a da su fašisti, oni mu naplatili kaznu 500 KM

Radiosarajevo.ba
Banja Luka: Rekao policajcima RS-a da su fašisti, oni mu naplatili kaznu 500 KM
Foto: Pravda za Davida / Nema sjedenja ni na klupi...

Članovi grupe Pravda za Davida progonjeni su na ulicama Banje Luke.

Nakon što im je zabranjeno okupljanje na "Davidovom trgu", otjerani su iz porte Hrama Hrista Spasitelja u centru Banje Luke gdje su nastavili tražiti pravdu u slučaju ubijenog mladića Davida Dragičevića.

Uskoro će, doznali su mediji, na njihova vrata doći i prekršajne prijave zbog stajanje u porti Hrama (smetali su popovima, rekli su iz Crkve), a sad im je zabranjeno i - sjedenje na klupi.

Ozren Perduv, istaknuti član ovog pokreta, večeras je u Banjoj Luci dobio i kaznu od 500 KM...

"Došao sam da sjednem na klupu, ali su onda došli policijski službenici i rekli da ovdje ne mogu sjediti. Kad sam pitao zašto, zatražili su ličnu kartu - ja sam opet pitao zašto to rade, a oni su ponovili da ne mogu da stojim ovdje i moram da se udaljim. Rekao sam da sam došao samo da sjedim, niko ne pravi nikakve probleme, sjedimo na klupi, družimo se", ispričao je Perduv večeras.

Dodao je da je policija prvo prekršajnim prijavama pokušala da otjera ljude od hrama, a kad im to nije uspjelo, onda su, "zajedno s crkvom nažalost, pokušali da nas otjeraju kućama": 

"E pa kad ni to nisu uspjeli, sad je završni udarac da ne može više ni na klupama ovdje da se sjedi?! Nakon ovoga sam im rekao da se ovdje primjenjuju fašističke metode i njih je to uvrijedilo, oni su to vidjeli kao ometanje službenih lica u vršenju njihove dužnosti i izrekli mi kaznu od 500 KM.

Dakle, to su njihove metode i evo, ja ponavljam još jednom ovdje, ovo su za mene fašističke metode. Ja, po ustavu imam pravo da komentarišem rad službenih organa, imam pravo na svoje mišljenje, ne znam ko to može da mi zabrani."

Podsjetimo, David Dragičević, 21-godišnji mladić iz Banje Luke, nestao je u noći 18. marta 2018. godine. Njegovo beživotno tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću rečice Crkvena u reku Vrbas.

Dva dana kasnije, 26. marta, visoki zvaničnici policije RS održali su konferenciju za novinare, na kojoj su kriminalizovali mladića i saopćili da je njegova smrt "zadesna".

Davidovi roditelji i prijatelji nisu povjerovali u policijsku verziju njegove smrti i isti dan su održali prvo okupljanje na glavnom gradskom trgu u Banjoj Luci.

Od toga dana, sve do 30. decembra prošle godine, na Trgu Krajine svako večer su se održavali skupovi pod nazivom "Pravda za Davida"; od tog datuma počinje progon članova grupe Pravda za Davida, a Davidov otac, Davor Dragičević, iz straha za sopstveni život, pobjegao je iz BiH te sad živi u Austriji...

Tri mjeseca poslije pronalaska Davidovog tijela, 28. juna 2018. godine, tužilac je otvorio istragu o ubistvu mladića.

Više o ovom slučaju čitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije