Banja Luka: Prezentiran 'Bosanski atlas ratnih zločina'

Fena
Banja Luka: Prezentiran 'Bosanski atlas ratnih zločina'

Prezentacija "Bosanskog atlasa ratnih zločina 1992.-1995". u organizaciji Istraživačko-dokumentacionog centra iz Sarajeva, Mreže za izgradnju mira, "Oštre nule" i Foruma ZFD BiH održana je večeras u Banjoj Luci.

Direktor Istraživačko dokumentacionog centra Sarajevo Mirsad Tokača rekao je da je ovo borba za jedan potpuni drugačiji pristup suočavanja s prošlošću.

"Borimo se za to već 15 godina", rekao je Tokača.

Nakon Bosanske knjige mrtvih, istraživanja ljudskih gubitaka i popisa žrtava rata, ulazi se, pojašanja, u jednu novu fazu, u kojoj žele da sve što su radili učine potpuno javnim i transparetnim te izlože kritici javnosti.

"Svi monopoli na istinu se grade kada zatvorite pristupe informacijama te se ponude poluistine ili da se čini ono što je za ovu zemlju najopasnije – da se činjenice o ratnim zločinima zatvore u etno-nacionalne torove. To je najopasnija stvar koju mi želimo ovim projektim na jedan način da spriječimo, kako bi građani vidjeli cjelinu priče, a nikako lokalnu, etničku verziju", kazao je Tokača.

Kada se, kaže, radio popis žrtava, radio se bez obzira ko je ko po etničkoj, vjerskoj ili nekoj drugoj liniji.

"Popisivali smo građane BiH", naglasio je Tokača.

Ističe da žele da čuju šta građani misle o ovom dokumentu, koji su već prezentirali u Bijeljini, Tuzli i Brčkoj, sutra će su Prijedoru, a potom u Sanskom Mostu i Bihaću.

Milica Pralica iz banjalučkog Udruženja građana „Oštra nula“ rekla je ovim događajem u Banjoj Luci otvaraju pitanje suočavanja s prošloću na način koji nije podložan etno-nacionalnim ideologijama, već se propituje šta se dešavalo građanima i građankama BiH tokom rata.

Smatra da se Bosanskim atlasom ratnih zločina daju informacijama koje nedostaju samom procesu suočavanja s prošlošću u BiH.

Pralica je istakla da su i ranije podržali događaje posvećene kulturi sjećanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije