Banja Luka četvrtu godinu s neustavnim grbom grada

Fena
Banja Luka četvrtu godinu s neustavnim grbom grada
/ Banja Luka/Grb grada
U Banjoj Luci se već četvrtu godinu koristi neustavan grb grada.

Gradonačelnik Igor Radojičić najavljuje da će se pokrenuti postupak njegove izmjene, te očekuje da će grad dobiti grb koji će biti ustavan.

"Pokrenut ćemo postupak, a do sada su dva postupka bila neuspješna. Nadam se da će biti 'treća sreća' i da će Grad Banja Luka što prije dobiti grb koji će biti ustavan", rekao je Radojičić danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Banja Luka je samo jedna od lokalnih zajednica u RS-u gdje je još u upotrebi neustavni grb.

Ustavni sud RS-a proglasio je još u februaru 2013. grb Banje Luke neustavnim uz obrazloženje da sadrži elemente vjerskog i nacionalnog identiteta samo Srba, čime se druga dva konstitutivna naroda dovode u neravnopravan položaj.

Međutim, do danas nije izmijenjen taj simobol najvećeg grada RS-a.

Gradska uprava je u 2014. godini putem dva konkursa pokušala, bez uspjeha, da utvrdi novi izgled grba Grada Banje Luke, zatim je odbijeno još jedno predloženo rješenje.

Autori zadnjeg idejnog rješenja grba Banje Luke bili su Srđan Marlović i Zoran Nikolić, heraldičari iz Beograda, ali ono nije prihvaćeno ni od političara ni javnosti.

U skupštinskoj raspravi naglašeno je da se u ponovnom procesu izrade novog prijedloga za grb i zastavu Banje Luke moraju uključiti stručnjaci, ali i predstavnici političkih partija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije