Bakir Nakaš: Na "novim Vracama" bi se mogao naći i Čiča Draža Mihailović

7
Radiosarajevo.ba
Bakir Nakaš: Na "novim Vracama" bi se mogao naći i Čiča Draža Mihailović
Foto: Kanton Sarajevo / Spomen park Vraca

Inicijativa iz bh. entiteta RS da se postojeći kompleks Spomen-parka Vraca "podijeli po entitetskoj liniji", a da se potom u dijelu parka koji administrativno pripada Istočnom Sarajevu podignu "novi sadržaji", navodno, u znak sjećanja na događaje iz posljednjeg rata, očekivano, naišla je na oštre reakcije. Moguće da je s tim ciljem i plasirana preko beogradske "Politike", a potom RTRS-a, kao bi se skrenula pažnja s aktuelnih afera poput "Ikone" koja iz temelja potresa režim Milorada Dodika i njegove bratije.

Piše: Faruk Vele

Naime, pozivajući se na pisanje beogradske "Politike", RTRS je objavio kako je pokrenuta inicijativa da se "institucijama Republike Srpske i grada Istočno Sarajevo predloži da na dijelu Spomen-parka Vraca, koji teritorijalno pripada RS-u, podignu novi spomen-kompleks koji bi, svojim sadržajem, predstavljao autentično svjedočenje stradanja sarajevskih Srba, ne samo u periodu od 1941. do 1945. godine, nego i u posljednjem građanskom ratu u BiH".

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izjavio je beogradski list da će ta inicijativa, bez ikakve dileme, dobiti podršku svih gradskih i entitetskih institucija, kao i institucija opštine Istočno Novo Sarajevo, na čijoj teritoriji se nalazi dio postojećeg spomen-kompleksa.

Poznate provokacije

List "Politika" dalje navodi kako u Odboru za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH "smatraju da postojeći Spomen-kompleks Vraca, posvećen palim borcima NOB-a i žrtvama fašističkog terora u Sarajevu tokom Drugog svjetskog rata (otvoren 1981. godine), ni na koji način ne simbolizuje istinu o masovnom stradanju srpskog naroda u to vrijeme u gradu na Miljacki"

Član SABNOR-a, prim. dr. Bakir Nakaš kazao je za Radiosarajevo.ba da je ovaj postupak "jedna u nizu provokacija i skretanja pažnje sa drugih, aktualnih i za život značajnijih problema građana Bosne i Hercegovine".

"U isto vrijeme, kako autori navode, ovo je "kraći put" za podizanje spomenika vezanog za period agresije na Bosnu i Hercegovinu i opsadu Sarajeva '92-'95. Spomen-obilježje Vraca, kao i sva partizanska spomen obilježja, građena su u znak sjećanja na "sve žrtve fašizma" u periodu '41-'45, građane Bosne i Hercegovine, bez posebnog naglašavanja nacionalne, vjerske i druge pripadnosti. Stoga sam mišljenja da ovaj postupak spada u grupu svih onih provokacija koje se dešavaju od devedesetih godina pa sve do danas", naveo je dr. Nakaš.

Žrtve ustaša i četnika

Jedan od sarajevskih "heroja u bijelom" i dugogodišnji direktor Opće (Vojne) bolnice u Sarajevu ističe kako je način naglašavanja "srpskih žrtava fašizma" na ovom području, a bez pomena i sjećanja na sve žrtve nacističkih snaga i njihovih saradnika, četnika i ustaša u vrijeme Drugog svjetskog rata.

"Čini mi se da bi se u okviru ovih planiranih spomen obilježja moga naći i Čiča Draža Mihailović, kao kod spomen obilježja Prvoj proleterskoj brigadi u Rudom. Ukoliko želimo da se sjećamo svih žrtava iz perioda '41-'45 i '92-'95, u tom slučaju to treba biti sjećanje na sve žrtve, "građane Bosne i Hercegovine", bez posebnog naglašavanja pripadnosti određenom narodu ili vjerskoj grupi. Ukoliko organizacioni odbor iz Istočnog Sarajeva smatra da je potrebno revitalizirati određne spomenike od posebnog značaja za sve narode i narodnosti Bosne i Hercegovine, neka obnove kuću Prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu, kao i kuću Drugog zasjedanja ZAVNOBIH-a u Sanskom Mostu, koje je do temelja uništila vojska "srpske republike" prilikom napuštanja ovog grada", zaključio dr. Nakaš.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije