Izetbegović posjetio sarajevski SDA i komentirao Vladu KS, SBB, ali i Aluminij

O. K.
Izetbegović posjetio sarajevski SDA i komentirao Vladu KS, SBB, ali i Aluminij
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Bakir Izetbegović u posjeti KO SDA

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović posjetio je danas prostorije Kantonalnog odbora SDA u Sarajevu gdje je održao i press konferenciju.

"Ovo je jedna od tribina u okviru posjeta organizacijama SDA gdje sa članovima naše stranke razgovaramo o situaciji u politici i privredi te napretku Bosne i Hercegovine. Bliži se i Kongres SDA, a ja sam sa članovima dogovarao izmjene Statuta stranke", kazao je Izetbegović.

Osvrnuo se onda i na situaciju u Kantonu Sarajevo, gdje je SDA trenutno - opozicija, tj. nije u Vladi. Stranka Fahrudina Radončića, Savez za bolju budućnost (SBB), jeste u Vladi, ali drugim nivoima vlastima koalira sa SDA, pa je Izetbegović rekao sljedeće:

"Vidi se da gospodinu Radončiću smeta neefikasnost ove vlasti. To što su oni počeli da zapošljavaju svoje kadrove i blokiraju procese načelnicima i ulaze u trgovinu onoga čime se ne smije trgovati, a to je agresija u BiH. Oni to rade kako bi se dopali strancima", mišljenja je Izetbegović.

O formiranju vlasti na državnom nivou je rekao: "Mi u SDA imamo crvenu liniju koju nećemo preći - to je Ustav i poštivanje zakona. Ako neko misli da može narediti državnom nivou vlasti da nema NATO puta, to je protiv zakona. Mi u tu priču nećemo ući i preko toga nećemo preći."

"Mislim da će formiranje vlasti ići istim tokom. Prvo u Tuzlanskom kantonu, pa onda u ostalim kantonima. To se može desiti u narednih tri mjeseca, zajedno sa Vladom KS. U toj priči je i SBB", nastavio je čelnik SDA.

Što se tiče uslova koji se postavljaju pred formiranje Vlade FBiH, Izetbegović je rekao da neće pristati na pritiske, kakvi god oni bili.

Također, komentirajući situaciju u Aluminiju, Izetbegović je kazao: "On je trebao biti generator napretka, ali nažalost je jedna elektroprivreda propala zbog njega, mislim na HZHB, a sada se pokušava u priču uvući i EP BiH. Nećemo dozvoliti da se ta priča preseli na EP BiH."

"U tu priču", dodao je on, "treba uključiti eksperte, koji će taj problem efikasno da riješe."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije