Bakir Izetbegović: Dodik kaže da ga godine stižu, ali BiH ne može razbiti

Radiosarajevo.ba
Bakir Izetbegović: Dodik kaže da ga godine stižu, ali BiH ne može razbiti
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Pogledajte govor Bakira Izetbegovića nakon reizbora za predsjednika SDA

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović je nakon jučerašnjeg sastanku delegacija SDA i Hrvatske demokraske zajednice (HDZ) BiH gostovao na Federalnoj televiziji.

" Milorad Dodik je na nekoj raskrsnici. Deset ili 15 godina već priprema nešto što bi trebalo da bude jača pozicija RS-a unutar BiH ili izdvajanje RS-a iz BiH, tako da je vrijeme da odustane od toga, da shvati da to ne ide i da se vrati na neke normalne odnose, da stabiliziramo prilike u zemlji, da poštujemo ustavnopravni poredak, zakone, da idemo u pravom smjeru, da prestanu krize u ovoj zemlji. Gospodin Dodik je to pokušao, neku dominaciju da napravi svojim ultimatumima, ucjenama i vrijeme je da shvati da to ne ide", rekao je Izetbegović u intervjuu za FTV.

Završen sastanak HDZ-SDA: Rješavati ekonomske probleme, imamo zastoj od milijardu KM

Delegacije Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratska zajednica (HDZ BiH) održale su danas sastanak u Sarajevu s fokusom na trenutnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini. Medijima su se obratili predsjednik HDZ-a Dragan Čović i predsjednik SDA - Bakir Izetbegović.

Izetbegović je dodao da je Dodik prepreka za formiranje državne vlasti, a HDZ za formiranje federalne vlasti.

"I jedni i drugi imaju problem sa zakonima. HDZ bi da mijenja zakon, pa da onda pravimo vlast. SNSD bi da ne poštuje donesene zakona, pa da pravimo tako, ne poštujući zakone, vlast. SDA isključivo insistira na poštivanju zakona, vladavine zakona i Ustava", podvukao je Izetbegović.

Kada je Programska deklaracija SDA u pitanju, Izetbegović je pojasnio da se u njoj četiri puta ponavlja isti stav SDA kada su u pitanju ustavne promjene u BiH.

"Mi smatramo da entitetska podjela i etnička podjela ubija ono što jeste suština BiH, jedne multietničke zajednice, tako da smo se mi još u vremenu rahmetli predsjednika Tihića odredili da je naša vizija dugoročna stvaranje evropskih ekonomskih regija, koje će biti multietničke, bazirane na kriterijima koji su logični, poput saobraćajnih, konfiguracijskih, historijskih. Ono što su u Prudu Tihić, Dodik i Čović prihvatili je bilo otprilike na tom tragu, da bi zatim, nakon što je nastala galama u RS-u, se Dodik povukao i mi smatramo da je, na kraju krajeva, to izlaz za BiH.

Nemamo namjeru to nikome nametati jer u preambuli Deklaracije smo naznačili da se sve treba postići dogovorom i kompromisom. Što se tiče naziva republika, pa BiH jeste republika. Mi biramo vlast na slobodnim izborima, od Predsjedništva pa naniže. To jeste republika. BiH je kao republika i priznata 1992. godine. Ne vidim šta je razlog da se na ovakav način, pa pomalo i histeričan, reagira na nešto što po četvrti put ponavljamo. Ja mislim da je razlog taj da se napravi drama, pa da se onda ponudi jedna deklaracija koja zaista jeste opasna za BiH, od strane SNSD-a, a koja govori o izdvajanjima, secesijama i slično", pojasnio je Izetbegović.

Lider SDA je dodao je da je možda dobro što su se podigle tenzije oko Programske deklaracije SDA jer će je neko, kako je kazao, konačno pročitati.

"Mislim da je vrijeme da gospodin Dodik shvati da neke stvari ne može uraditi. On kaže da ga čak i godine stižu i da se on boji da neće neke stvari uraditi, a koje je planirao uraditi za RS. Osjeća da je dobio podršku Srba u RS-u, da je kao lider ojačao, da ima podršku Srbije i Rusije i da je neki momenat, ako se nešto može postići, ovaj sadašnji. Ja mislim da je dobro da se suočimo sa krizom, da se odmjere snage, da se vidi ko šta može uraditi i dokle sve to skupa seže. Mislim da će se gospodin Dodik uvjeriti da to ne može uraditi, da ne može razbiti BiH, izdvojiti RS i postići više od onoga što je trenutni status RS-a. Ponekad krize donesu nešto dobro", naglasio je Izetbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije